Заходи щодо відзначення днів Європи в Україні проводить ІФОЦППК

Заходи щодо відзначення днів Європи в Україні проводить ІФОЦППК

25.05.13 11:32 0 1000
Традиційно протягом травня Івано-Франківським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проводяться освітні заходи, приурочені до днів Європи в Україні.

Слухачі центру, які навчаються за програмами тематичних короткострокових семінарів і професійних програм підвищення кваліфікації, у ці дні знайомляться з виставкою книжкових видань і навчальних матеріалів з питань європейської інтеграції України та співпраці країнами Європейського Союзу.

23 травня відбулася також презентація збірника наукових статей «Європейська традиція у розвитку місцевого самоврядування на Прикарпатті»в Івано-Франківській обласнійбібліотеці для юнацтва. Презентацію провелидиректор центру Богдан Волошинський, який є керівником видавничого проекту збірника і членом його авторського колективу, та викладач центру, професор кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук Іван Монолатій, науковий редактор видання.

Учасники презентації мали нагоду обговорити питання дослідження і збереження європейської історичної традиції місцевого самоврядування в Україні, а також проблеми дослідження історичної спадщини місцевого самоврядування в Галичині і, зокрема на Прикарпатті.

Бібліотека отримали у подарунок 50 примірників збірника наукових статей «Європейська традиція у розвитку місцевого самоврядування на Прикарпатті» з метою розповсюдження у мережі районних і міських бібліотек для юних читачів

Довідково

ЗБІРНИК «ЄВРОПЕЙСЬКА ТРАДИЦІЯ у розвитку МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ НА ПРИКАРПАТТІ» створено колективом працівників та викладачів Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і видано за сприяння Фонду Ганса Зайделя.

Мета видання збірника – ознайомлення посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців, теоретиків і практиків у галузі державного управління і місцевого самоврядування, широкого загалу істориків, краєзнавців, викладачів та студентів, активістів громадських організацій з результатами досліджень історії місцевого самоврядування на Прикарпатті, де виразно простежується європейська традиція у цій сфері суспільної діяльності.

Історичні сюжети, описані у матеріалах збірника, переконливо свідчать, що у минулі короткі часові відтинки здобуття державності, українці завжди прагнули до формування і налагодження діяльності місцевих органів влади з урахуванням доступного їм європейського досвіду у цій сфері. Оскільки у періоди бездержавного існування української нації території сучасної України входили до різних державних утворень, то й місцеве самоврядування у цих землях розбудовувалося відповідно до законодавства зазначених держав. Відтак українське населення українських етнічних земель змушене було вишукувати можливості власного впливу у місцевому управлінні відповідно до політико-правових систем чужих держав. Зокрема й сучасне Прикарпаття, як й інші землі Галичини, тривалий час перебувало у складі Габсбурзької монархії та Речі Посполитої. Тому наші краяни, в силу відомих політичних та історичних обставин, почерпнули певний європейський історичний досвід суспільного управління тих епох, який нам належить ще ретельно дослідити і зробити доступним для осмислення сучасними поколіннями, оскільки він як цікавий, так й у значній мірі повчальний.

Збірник складається із чотирьох наукових статей, які охоплюють період розвитку місцевого самоврядування на Прикарпатті від доби середньовіччя до початку Другої світової війни, та ілюстрацій – фотокопій збережених у Державному архіві Івано-Франківської області та Музеї історії міста Коломиї документів і світлин музейних експонатів. Автори статей відзначають важливість інституту магдебурзького права у становленні європейської моделі місцевого самоврядування у середньовічній Україні, показують пошук українцями шляхів власного впливу у місцевому управлінні в умовах бездержавного існування української нації, а також розглядають підходи до формування та організації діяльності місцевих органів влади у роки визвольних змагань періоду Західно-Української Народної Республіки та у міжвоєнну добу.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ