На Львівщині у Зашкові вшанували пам'ять полковника Армії УНР Євгена Коновальця

На Львівщині у Зашкові вшанували пам'ять полковника Армії УНР Євгена Коновальця

25.05.13 12:30 0 877
23 травня 2013 року у селі Зашків Жовківського району відбулося вшанування пам'яті легендарного полковника, голови Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця. Саме у цей день виповнилося 75 років з того часу, коли 1938 року в Роттердамі обірвалося життя безстрашного борця за Україну.

У храмі святого Архистратига Михаїла отець Володимир відслужив заупокійну Службу Божу. Взяти участь у молитві до церкви прийшла численна зашківська громада, прибули депутати Львівської обласної ради від ВО "Свобода" Андрій Холявка та Володимир Тістик, а також заступник голови Жовківської районної ради Богдан Юрдига, депутати Костянтин Орловський, Ігор Іванюк, Євген Вегера.

З церкви громада на чолі з настоятелем вирушила до родинних поховань Коновальців, аби відслужити панахиду на їхніх могилах. Тут спочиває дід Євгена – о. Михайло, бабця Марія, батьки Михайло та Марія. Впродовж трьох останніх років тут були проведені суттєві реставраційні роботи. Зусиллями депутата райради Євгена Вегери за підтримки тепер уже народно депутата України Олега Панькевича, керівника Жовківської РО ВО "Свобода" Володимира Тістика та багатьох небайдужих мешканців Зашкова вдалося впорядкувати могили, відбудувати капличку, облагородити територію. Після панахиди о. Володимир освятив відновлені поховання родини Коновальця.

Біля садиби-музею Євгена Коновальця відбулося віче. До пам'ятника видатного полковника поклали квіти від обласної та районної ради. До громади звернувся Андрій Холявка, голова фракції ВО "Свобода" в обласній раді: "Євген Коновалець був особливою людиною. В найважчий для української нації час – після поразки визвольних змагань двадцятих років – в час, коли у багатьох запанувала зневіра, він високо підняв прапор боротьби за українську державу, запалив вогонь надії в серцях багатьох і повів їх на нову боротьбу за волю України.

Під його керівництвом ОУН перетворилася в таку структуру, якої впродовж багатьох років лякалися вороги України. ОУН стала важливим чинником в політиці всієї Східної Європи. Вороги сподівалися, що смерть Коновальця зупинить український визвольний рух. Але, так не сталося! Коновалець загинувши – став легендою! Ідея Євгена Коновальця, за яку він віддав своє життя, жива і горить в серцях мільйонів українців. Натхненні подвигами полковника сучасні націоналісти голими руками запиняли бронетранспортер на вулицях української столиці. І це дає нам розуміння, що у відповідальний момент ми не засумніваємося і станемо на захист рідної землі".

На вічі прозвучали національно-патріотичні пісні у виконанні народної капелли "Діброва" та хору Народного дому села Зашків.

Від районної ради за вагомий особистий внесок у відновлення родинних поховань полковника Євгена Коновальця грамотами нагородили Олега Панькевича та Євгена Вегеру, також подяку за сприяння у відновленні могил вручили Володимиру Тістику та Ігорю Іванюку.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ