Екологічні організації застерігають владу: видобування сланцевого газу може призвести до трагедії мільйонів

Екологічні організації застерігають владу: видобування сланцевого газу може призвести до трагедії мільйонів

25.05.13 08:02 0 1006
Поспішні рішення влади щодо дозволу на видобування сланцевого газу в Україні можуть призвести до трагедії мільйонів людей, держави та довкілля. Про це йдеться у висновках громадських екологічних організацій – учасників слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи "Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні", які відбулися з ініціятиви голови комітету, народного депутата від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ірини Сех.

Відповідний документ підписали незалежний громадський експерт-еколог Валерій Ловчиновський, Олег Перегон ("Зелений фронт"), Олена Кравченко (Міжнародна благодійна організація "Екологія – Право – Людина"), Сергій Пікарєня (Всеукраїнська екологічна ліга), Ярослав Мовчан (Національний екологічний центр України), Дмитро Скрильніков (ГО "Бюро екологічних розслідувань").

Як зазначають екологи, у процесі фрекінгу (гідророзриву пласта) використовується велика кількість токсичних хімічних речовин. Згідно з даними видобувних компаній, це 98-99,5% води і 0,5-1,5% хімічних речовин. Оскільки для стандартної сланцевої свердловини потрібно приблизно 15 тисяч метрів кубічних води. Це означає, що під час одного проєкту з фрекінгу можуть використовуватися тонни токсичних хімікатів. У висновках також йдеться, що гострим є питання утилізації відходів буріння, оскільки в Україні в районі видобутку нетрадиційного газу відсутні спеціялізовані полігони для захоронення десятків тисяч кубометрів вибуреної породи, шламу, відпрацьованих рідин, що використовуються для гідророзриву пластів (ГРП-рідина).

"У нормативних актах більшости країн, у яких ще не заборонено використання фрекінгу, від компаній вимагають повністю розкривати склад фрекінг-рідини. В Україні такої вимоги у законодавстві немає, отже, в разі аварії або ж ненавмисного забруднення довкілля довести провину саме таких компаній, що застосовують фрекінг, буде майже неможливо. Заради економії води одну й ту саму ГРП-рідину заплановано використовувати декілька разів, а між гідророзривами пластів її хочуть зберігати у відкритих водоймах, так званих "амбарах", де вона випаровуватиметься разом із хімічними речовинами; існує ймовірність також радіяційного забруднення ґрунтів, ґрунтових вод. У межах Олеської та Юзівської площ є численні водозабори, що використовуються для господарського та питного водопостачання, а також родовища мінеральних вод. Закон України "Про питну воду і питне водопостачання", зокрема, забороняє експлуатацію надр у зонах санітарної охорони водозаборів питного водопостачання. Водний Кодекс України забороняє експлуатацію надр на землях водного фонду, але, на жаль, введеною поправкою дозволяє здійснення геологорозвідувальних та бурових робіт. У разі, якщо відбуватиметься безмитне завезення обладнання та хімреагентів (як це зазначено у проекті Угоди), Україна може стати полігоном для захоронення небезпечних відходів; відкриються можливості для безконтрольного та безлімітного ввозу небезпечних відходів", – зазначають екологи.

Лідери природозахисних організацій наголошують, що екологічні ризики, пов'язані з розробкою родовищ нетрадиційного газу, не достатньо вивчені і важливо провести глибокі геологічні, гідрологічні, мінералогічні та хімічні дослідження перед тим, як ухвалити рішення із застосування технології гідравлічного розриву (фрекінгу). Сучасна практика фрекінгу показує, що існують великі ризики для довкілля, здоров'я та життя, й тому поспішні рішення можуть обернутися трагедією для мільйонів людей, держави та довкілля. Також у документі йдеться, що попередній аналіз проєкту угоди "Про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між державою Україна та компанією "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В." та ТОВ "Надра Юзівська" вказує на те, що інвестори планують забезпечити мінімальне дотримання стандартів екологічної безпеки, що в умовах української корумпованої системи екологічного контролю означає відсутність будь-якого контролю. Окрім цього, українське законодавство містить низку прогалин щодо регулювання процесу видобутку нетрадиційного газу. Відсутність належного законодавчого регулювання означає відсутність доступу до правосуддя для місцевих громадян. Екологи зазначають, що на разі в умовах корумпованого режиму і спекуляцій на патріотичних почуттях українців щодо енергонезалежности їхня позиція залишається "голосом волаючого в пустелі". Натомість ведеться цілеспрямована дискредитація усіх, хто насмілюється критикувати "сланцеву лихоманку", тиск на вчених та громади, розповсюдження серед громад недостовірної інформації.

"Діючи так, Україна ставить себе поза процесами Європейського простору, підвищує ризики для довкілля, не розв'язує основні проблеми енерговикористання та генерації енергії, нарощує ризики, які визнані всім світом", – йдеться у висновках екологічних організацій.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопільщині ...

КОМЕНТАРІ