У профільному парламентському комітеті відбулися слухання щодо екологічних ризиків видобування сланцевого газу в Україні

У профільному парламентському комітеті відбулися слухання щодо екологічних ризиків видобування сланцевого газу в Україні

25.05.13 08:49 0 871
У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України з ініціятиви народного депутата від ВО "Свобода", голови екологічного комітету Ірини Сех відбулися слухання на тему: "Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні". У слуханнях взяли участь народні депутати України від ВО "Свобода" Андрій Тягнибок та Ігор Швайка, депутати місцевих рад від ВО "Свобода".

Як зазначила у своєму виступі на засіданні профільного парламентського комітету Ірина Сех, з 2012 року органи державної влади ухвалили низку рішень щодо видобування сланцевого газу в Україні. Цьогоріч підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між мержавою Україна та компанією "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В." і товариством з обмеженою відповідальністю "Надра Юзівська".

"З одного боку сланцевий газ є важливим енергоресурсом серед нетрадиційних видів палива, – зазначила Ірина Сех. – А з іншого – можливі екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні викликають протести громадськости. Зокрема, це стосується екологічних наслідків застосування технології гідророзриву земельного пласта й можливого забруднення питної води.

Маємо давно назрілу проблему – відсутність в Україні широкої відкритої дискусії із зазначеного питання, без якої неможливо ухвалити відповідне рішення, яке зачіпає інтереси мільйонів людей. Наше завдання – обговорити екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні і знайти алгоритм їхнього розв'язання".

На слуханнях виступили народні депутати, урядовці, представники іноземних компаній, авторитетні науковці, керівники громадських природозахисних організацій, представники місцевого самоврядування областей, в яких заплановано видобування сланцевого газу. Зокрема, йшлося про ризики забруднення водоносних горизонтів та водних об‘єктів, необхідність використання значних обсягів води під час видобуваннія, технологічне застосування небезпечних хімічних речовин, можливе посилення сейсмоактивності у разі масового застосування гідророзриву пласту, необхідність використання значного земельного фонду, необхідність утилізації відходів буріння, ймовірність викидів сланцевого газу в атмосферу, що сприяє парниковому ефекту.

Представники компаній, які прагнуть видобувати сланцевий газ в Україні, розповідали про безпечність технологій, які вони застосовують під час видобування. Водночас екологи наполягали, що для захисту здоров'я людей та довкілля необхідно заборонити використання методу гідравлічного розриву пласту на території України.

Комітет візьме до уваги всі пропозиції учасників слухань та напрацює проект рішення із рекомендаціями щодо змін до вітчизняного законодавства, ширшого інформування населення про видобування сланцевого газу, захисту інтересів громад та збереження довкілля.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ