Світовий банк пропонує Україні лояльну процедуру банкрутства фізичних осіб

Світовий банк пропонує Україні лояльну процедуру банкрутства фізичних осіб

25.05.13 09:31 0 939
Боротися з банкрутством фізичних осіб треба переговорами і лояльним ставленням, а не конфіскацією майна. Про це заявляють представники Світового банку, які прибули в Україну з порівняльним аналізом систем банкрутства фізичних осіб у світі. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Спираючись на досвід законодавчого регулювання неплатоспроможності фізичних осіб 59 країн, вони запропонували Україні перейняти деякі європейські підходи.

«Один із них – не треба переводити ті механічні процедури, які існують в сфері банкрутства комерційних осіб (наприклад, ліквідація майна боржника) у сферу банкрутства фізичних осіб. У цій сфері краще звертати увагу на неформальні способи, наприклад, ведення переговорів, розробку механізмів повернення боргів. В деяких країнах створені спеціальні центри, які займаються професійним консультування у сфері розв’язання цих проблем. Зацікавлена особа звертається до цього центру, економісти, фінансисти і юристи сідають за стіл і в процесі переговорів допомагають знайти рішення і розробити план погашення», – пояснив консультант Світового банку Олександр Бірюков.

Він наголосив, що всі ці пропозицій і підходи потрібно трансформувати і переробити, зважаючи на українські реалії. Якщо на Заході основні причини банкрутства – це втрата роботи, хвороба, зміни на ринку, то в Україні – це легальна лазівка для недобросовісних боржників, каже він.

Нині процедура банкрутства в Україні виглядає наступним чином: якщо позичальник не повертає борг, банк звертається до суду й притягає його до матеріальної відповідальності. Якщо ж боржник не виконує судове рішення добровільно, то запускається інший жорсткий, примусовий механізм вирішення питання, пояснив Бірюков.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Микола Гринчук із ...
Наступна новина: Більше півсотні волинських ...

КОМЕНТАРІ