На Рівненщині у Пересопниці відтворюють історію

На Рівненщині у Пересопниці відтворюють історію

28.05.13 14:13 0 1024
Як жили мешканці удільного князівства, як облаштовували свій побут, як боронилися від ворогів, цими вихідними можна було побачити в культурно-археологічному центрі. Вже вдруге тут відбувся гранд-фестиваль «Русь пересопницька». Він зібрав історичних реконструкторів із Києва. І якщо торік учасники фесту відтворювали місцеву легенду - весілля княжича Ярослава Галицького з княжною Ольгою Суздальською, то нині взялися за літописну битву.

Пересопниця має яскраву історію. Саме ця земля є батьківщиною української Першокниги. Натомість вона й раніше була багатою на видатні події. Так, свого часу Пересопниця бачила наймогутніших правителів Київської Русі та Галицько-Волинської держави. Адже саме тут у 1150 році відбувся княжий з’їзд. А наприкінці ХІІ століття стала столицею удільного князівства. Вона була основним оборонним пунктом на шляху із Волині до Києва. Пересопницькі мури часто штурмували.

«У 1246 році литовський князь напав на місто, однак не взяв його. Тим часом його аж під Пінськом наздогнав Данило Галицький. Литовське військо було розбите, а награбоване у жителів Пересопниці майно повернули, - розповів директор культурно-археологічного центру Микола Федоришин. – Цю подію ми й узяли за основу цьогорічної реконструкції».

Учасники клубів «Поросся» та «Вівериця» відтворили, зокрема, і штурм княжої садиби. Кажуть, на Пересопницю нерідко нападали кочівники, тож бій міг відбуватися саме так. Тим часом гості фестивалю також побачили, як працювали давньоруські ремісники, зокрема, гончарі. Тогочасні майстри не знали гончарного круга, посуд ліпили вручну. Нагадаємо, торік на території закладу рівненські та київські історичні реконструктори змурували гончарну піч. Використовували для цього глину і камінь – матеріали, з яких будували і за часів княжої Пересопниці. Локація є діючою. Тим часом культурно-археологічний центр розбудовуватиметься й надалі. Так, археологи визначатимуть, де саме знаходився монастир, у якому завершили роботу над українською Першокнигою. На є кілька версій щодо місця його розташування. Цілком можливо, що невдовзі це стане відомим напевне. Відтворення такого об’єкту було б цікавою для туристів, підсумував заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов.

<

Про це повідомили у Рівненській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині відтепер ...
Наступна новина: На Львівщині жовківські ...

КОМЕНТАРІ