На Волині зміни у первинній ланці медицини покликані максимально наблизити її до людей

На Волині зміни у первинній ланці медицини покликані максимально наблизити її до людей

29.05.13 14:09 0 979
Основні напрямки та пріоритети у реформуванні системи надання медичних послуг обговорювали на Горохівщині. Там відбувся семінар та виробнича нарада за участю голів райдержадміністрацій, головних лікарів центральних районних лікарень та керівників Центрів первинної медико-санітарної допомоги області. Участь у заходах взяв заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк.

Як наголосив Олександр Курилюк, розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги є початковим етапом реформування медичної галузі. Це робиться, аби максимально наблизити медичні послуги до населення. «У більшості країн світу первинка є основною ланкою. Адже тільки в безпосередньому постійному контакті сімейного лікаря та пацієнта можна проводити якісну профілактику, діагностувати початок складних хвороб та запобігти їх подальшому розвитку», - зауважив він.

Однією із переваг реформування є й те, що основний фінансовий ресурс буде спрямовуватися на власне медичну послугу та профілактику складних захворювань, а не на утримання закладів та ліжок.

Базисом первинного рівня є Центри первинної медико-санітарної допомоги до складу яких входять ФАПи та амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. За словами Олександра Курилюка, у 2013 році заплановане створення 17 центрів первинної медико-санітарної допомоги. У І кварталі 2013 року вже пройшли юридичну реєстрацію чотири центри первинної медико-санітарної допомоги у Любешівському, Горохівському, Любомльському та Турійському районах.

Учасники наради ознайомилися із досвідом створення та налагодження роботи Горохівського центру ПМСД. Як повідомила головний лікар закладу Галина Майко, до його складу входять 68 ФАПів та 8 лікарських амбулаторій сімейного типу. У минулому році за кошти районного бюджету було відремонтовано опалення в усіх амбулаторіях та реконструйовано 16 ФАПів. На разі триває оснащення фельдшерсько-акушерських пунктів необхідним обладнанням: сухожаровими шафами, гінекологічними кріслами, дитячими вагами, фізіотерапевтичним та холодильним устаткуванням. Усі ФАПи району телефонізовані, а лікарські амбулаторії забезпечені санітарним автотранспортом.

 

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Львівщині Ірина Сех ...

КОМЕНТАРІ