Чернігівська область: через розряд блискавки за добу сталося три пожежі

Чернігівська область: через розряд блискавки за добу сталося три пожежі

29.05.13 11:41 0 1036
За останню добу внаслідок складних погодних умов через розряд блискавки на території Чернігівській області сталося три пожежі.

Так, 27 травня 0 15:05 до служби "101" у Бахмацькому районі надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку у селі Мовчанів. Внаслідок пожежі знищено покрівлю та стіни. Ймовірною причиною пожежі став - грозовий розряд. Внаслідок пожежі травмованих і загиблих немає.

Того ж дня в Сосницькому районі сталася пожежа в господарській будівлі. Як з’ясувалося, займання виникло через розряд блискавки, що влучила у дах будівлі. Вогнем знищено покрівлю.

Через дві години в селі Воловиця Борзнянського району блискавка вдарила в житловий будинок та пошкодила покрівлю.

Блискавка — електричний розряд між хмарами або між хмарою і землею. З давніх пір блискавка дивувала і лякала людей. Багато хто і зараз боїться яскравого спалаху з гучним звуковим супроводом.

Блискавка - це щось люте і неприборкане, що переслідує деяку ціль. Від неї можна постраждати скрізь, навіть в машині або усередині будівлі. Щодня на поверхню нашої планети обрушується понад вісім мільйонів ударів блискавок. Це одне з найбільш смертельних знарядь природи. Удар блискавки неможливо передбачити або спрогнозувати. Всі знають що інколи блискавка потрапляє в людей, ви також чули про те що люди виживають після цього. Наука ще тільки починає осягати зловісні загадки блискавок. В процесі утворення опадів у хмарі відбувається електризація крапель або льодяних частинок. Внаслідок сильних висхідних потоків повітря в хмарі утворюються відокремлені області, заряджені різнойменними зарядами. Коли напруженість електричного поля у хмарі або між нижньою зарядженою областю і землею досягає пробійного значення, виникає блискавка.

Люди вважають, що вони безсилі перед блискавкою. Але це не зовсім так, бо можна уберегтися від її удару.

Тому, Управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області пропонує такі прості , посильні для кожної людини, незалежно від віку, правила поведінки, виконання яких практично унеможливить зіткнення людини з блискавкою.

Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості:

- не можна ховатися під високими деревами, більш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.

- припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні – велосипед поставте якнайдалі від себе, а коня прив’яжіть, бажано до невисокого дерева і не до паркану;

- не потрібно купатися під час грози, але якщо гроза застала під час купання, то слід до берега добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками, якщо гроза застала вас на човні, то слід вибратися на берег, а коли це зробити неможливо, то слід сидіти нерухомо, витягши з води весла.

На відкритому просторі краще:

- присісти у суху яму чи траншею;

- тіло повинно мати як найменше точок дотику із землею;

- не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу враження розрядом, а краще потрібно сісти, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд;

- не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев;

- не бігайте;

Якщо вас двое, трое чи більше:

- не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл.

Якщо ви перебуваючи у сховищі:

- ноги тримайте вкупі, а не розкидано, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом;

- негайно слід позбавитись усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники - покладіть у захищеному місці далі від себе;

Якщо ви знаходитися в приміщенні:

- негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них;

- також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі будь-якого металевого начиння;

- не користуйтеся водогоном, у жодному разі не слід митися у ваннах;

- утримайтеся дзвонити по телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж опісля чергового грозового розряду.

Тож, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.

УДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині Михайло ...
Наступна новина: На Городенківщині відбулася ...

КОМЕНТАРІ