На Закарпатті що робити, коли горить автомобіль?

На Закарпатті що робити, коли горить автомобіль?

29.05.13 10:06 0 919
Для власника автомобіля годі уявити собі сумнішу картину, ніж вигляд улюбленого транспорту, вигорілого дощенту. А яка паніка починається, коли машина загорілася? Що робити у таких випадках? Як уникнути пожежі в автомобілі та як його загасити? Не всі автолюбителі це знають. Для них шні поради Управління ДСНС України у Закарпатській області.

Відповідно до статистики, кількість пожеж на транспорті останнім часом постійно зростає. Так, з початку року (дані станом на 27 травня 2013 року) в Закарпатті вже зафіксовано 42 випадки загорання автотранспорту. У минулому році таких пожеж було 39.

Загалом у 2013-му в області виникло 491 пожежа.

Головні причини пожеж на транспорті – підпали, порушення правил технічної експлуатації автомобілів, несправності в них електропроводки. На жаль, подібні ексцеси важко попередити, але певні профілактичні заходи існують.

Якщо говорити про загорання, пов’язані з технічними причинами, то чимало автовласників їздять на стареньких іномарках. Електропроводка таких машин зазвичай знаходиться не в найкращому стані – контакти розхитані, ізоляція втратила свої захисні властивості. Що ж до більш нових іномарок, з наявними всілякими «прибамбасами», то такі автівки нерідко займаються саме від надлишку «навороченої» електроніки.

Варто наголосити, що автомобіль згоряє за лічені хвилини. Тому у випадку пожежі, до приїзду професійних вогнеборці, варто спробувати побороти стихію самостійно. Лише так ви зможете зберегти свій автомобіль частково неушкодженим.

Якщо загорання електропроводки виявити вчасно, то його легко загасити при допомозі звичайного вогнегасника. На жаль, досить часто водії ігнорують таке поняття, як вогнегасник для автомобіля. Платою за таку людську самовпевненість й легковажність, які вирішили, буцімто вогнегасник їм ніколи не знадобиться за прямим призначенням, є згорілі автомобілі, а іноді й життя та здоров’я самих водіїв

Отож, безапеляційно, вогнегасник повинен бути в кожному транспортному засобі й знаходитися в доступному місці. Де у вас в машині «доступне місце», визначати вам самим. У когось воно у багажнику, в іншого в салоні. Тоді бажано його зафіксувати, щоб під час руху він не катався по всьому салону.

Вогнегасник має бути у робочому стані, а для цього його слід купувати у спеціалізованій фірмі, де вам видадуть його паспорт й розкажуть про правила експлуатації.

Для транспортних засобів слід вибирати порошковий або вуглекислотний, ємністю не менше двох літрів. Не можна, поклавши вогнегасник в багажник, забути про нього на довгі роки. Він потребує періодичних перевірок і підзарядок. Вуглекислотні такі перевірки проходять раз у рік, а порошкові - раз у п’ять.

Якщо ж пожежа під капотом все ж почалася, не панікуйте. Передусім, не відкривайте його доти, поки під рукою нема вогнегасячого засобу, адже через вільний доступ кисню під відкритим капотом, полум’я швидко розгориться. Для гасіння пожежі можна використовувати й інші підручні засоби (пісок, сніг, воду, брезент, куртки або ковдри). Це ж стосується й салону автівки. Не варто відчиняти двері транспортного засобу, якщо його нема чим гасити. Але на випадок, коли автомобіль уже сильно горить, або ж полум’я вирує в районі бензобака, не намагайтеся його гасити – будь-якого моменту може статися вибух. Треба чекати прибуття пожежних підрозділів. У будь якому випадку, слід пам’ятати, що найважливіше - це людське життя.

Пам’ятайте, що дотримання правил пожежної безпеки, регулярний техогляд та належна підготовка до екстрених ситуацій допоможе уникнути пожежі на транспорті, а у разі потреби діяти швидко та впевнено.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині у ...
Наступна новина: Чернівці: Батьки і діти ...

КОМЕНТАРІ