На Рівненщині на скандальному пам'ятнику біля Дубно замінять надпис

На Рівненщині на скандальному пам'ятнику біля Дубно замінять надпис

29.05.13 22:18 0 1896
Депутатська комісія щодо стану пам’яток культурної спадщини на території Рівненської області рекомендувала Рівненській обласній раді змінити надпис на пам'ятнику на перехресті дороги Рівне-Дубно-Луцьк поблизу с.Привільне Дубенського району.

На даний час на пам'ятнику представниками ветеранських організацій СБУ та МВС самовільно закріплена табличка образлива для жертв тоталітарного режиму: «На цьому місці 26 червня 1941 року прийняли свій останній бій з німецько-фашистськими загарбниками бійці Червоної Армії, співробітники дубенського райвідділу народного комісаріату Державної безпеки та райвідділу міліції».

Члени комісії, куди увійшли депутати обласної ради, представники громадськості та працівники обласного музею запропонували змінити цей напис на інший: «Тут 25 червня 1941 року війна забрала людські життя, які є найбільшою цінністю. Пам’ятаючи про душі загиблих – живемо у мирі. Повернення людиновбивства неприпустиме».

Як відомо, працівники НКВД, відступаючи, розстріляли всіх в'язнів місцевої в'язниці.

Проти заміни напису на пам'ятнику виступили представники ветеранських організацій СБУ та МВС.
"На засіданні комісії тривали гарячі дебати. Звучали різні пропозиції щодо напису: від моєї демонтувати взагалі до залишити як є без змін. Зійшлися на компромісному варіанті директора обласного краєзнавчого музею Олександра Булиги. Члени комісії також відвідали історичні пам'ятки Дубно. Висновок, який зробили члени комісії - у цьому місті незадовільно вшановується пам'ять жертв політичних репресій. Зокрема, місцева влада належним чином не пошанувала дубенчан та жителів навколишніх сіл, хто загинув у дубенській тюрмі. Це відзначили чи не всі члени комісії під час виїзного засідання у Дубно. За 20 років незалежності України встановлена невеличка дошка і хрест біля стін в'язниці. У той же час, дубенська влада і місцеві підприємці знайшли кошти на встановлення у Дубно пам'ятника ...жабі!, - зазначив депутат Рівненської обласної ради Степан Молчан.

Нагадаємо, що комісія утворена рішенням Рівненської обласної ради за пропозицією депутата обласної ради Степана Молчана та зверненням депутата обласної ради Григорія Лебедюка.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 7)
Попередня новина: У Рівному відбудуться ...
Наступна новина: Презентація Головного ...

КОМЕНТАРІ