На Львівщині відбулись комплексні навчання з гасіння лісових пожеж у гірській місцевості і

На Львівщині відбулись комплексні навчання з гасіння лісових пожеж у гірській місцевості і

30.05.13 14:14 0 1143
28 травня на території Климецького лісництва Державного підприємства «Славське лісове господарство» відбулись показові навчання з гасіння лісових пожеж. Місце проведення навчань – високогір’я Карпат на Верецькому перевалі – обрано невипадково. Адже у попередні роки навички у гасінні лісових пожеж працівники лісогосподарств та рятувальники вдосконалювали здебільшого на рівнинній місцевості. Проте, розвиток туристичної галузі та зростання зацікавленості населення у так званому «зеленому екстремальному туризмі» збільшує ризики виникнення займань у важкодоступних, віддалених від основних доріг та джерел водопостачання, місцях лісистих Карпат.

Сам тактичний задум навчань продиктував і перелік навчальних питань, які спільно відпрацьовували лісівники, рятувальники та органи місцевого самоврядування. З огляду на віддаленість місця умовної пожежі від основних підрозділів лісової охорони та пожежно-рятувальної служби, першим навчальним питанням стало залучення до ліквідації пожежі не тільки працівників лісництва, а й місцевого населення. Тут свою готовність спільно протистояти вогняній стихії демонстрували голова Климецької сільської Ради, який у разі виникнення масштабних лісових пожеж організовує відмобілізування місцевого населення, та лісництво, яке забезпечує людей необхідними засобами пожежогасіння. Саме з цією метою на базі лісництва створений опорний пункт, де в достатній кількості зберігаються необхідні засоби: лопати, хлопавки, сокири, ранцеві вогнегасники, захисний одяг. Також у працівників лісництва на озброєнні перебуває переносна мотопомпа, яка встановлюється на штучно створені на гірських потічках загати та забезпечує подачу води для гасіння пожежі.

Саме забезпечення пожежної техніки водою в умовах гірської місцевості і стало другим, практично основним, елементом навчань. За допомогою мотопомпи, яку встановили на штучно створеній загаті, вдалося організувати перекачку води до пожежних цистерн лісової охорони. Своєю чергу пожежно-рятувальні розрахунки Держслужби надзвичайних ситуацій відпрацювали ще один прийом поповнення своїх автоцистерн – на плесі невеличкого гірського потічки вдалося встановити плаваючу мотопомпу, яка забезпечили роботу трьох ручних пожежних стволів та одного лафетного.

«Під час шніх тренувань нам вдалося на практиці відпрацювати два дуже важливих елементи, що забезпечують якісну і швидку ліквідацію лісових пожеж в умовах важкодоступної гірської місцевості. Перше питання – це мобілізація до порятунку лісу від вогню місцевого населення, громадських та волонтерських організацій. Друге, найбільш важливе саме для пожежно-рятувальних підрозділів, питання – забезпечення безперебійного, надійного водопостачання пожежної техніки в гірських умовах. І я хочу зазначити, що зазначені питання нам вдалося відпрацювати на «відмінно» - прокоментував хід проведення навчань заступник начальника Головного управління ДСНС України у Львівській області Валерій Глобенко.

Одним із основних методів обмеження розповсюдження лісової пожежі є створення мінералізованих смуг та протипожежних розривів. З цією метою певна ділянка лісу оборюється тракторною технікою. Цим обмежується розповсюдження більшості низових пожеж. Але якщо такий прийом можливо застосувати на рівнинній місцевості, то як бути у горах, де стрімкі схили, яри та скельно-кам’янистий грунт не дають можливість використати трактор з плугом? Організатори навчань не оминули це своєю увагою. У нагоді стала інженерна техніка, у тому числі і на гусеничному ходу – бульдозери та грейдери, доволі вправно маневруючи по гірських схилах, своїми ковшами-відвалами за короткий час зробили широкі мінералізовані смуги.

Загалом, на завершення практичної фази навчань, в зоні умовної пожежі сконцентрувалось понад сотня рятувальників, лісівників, медичних працівників та місцевого населення. Звичайно, аби скоординувати роботу такої кількості людей, на місці був розгорнутий оперативний штаб ліквідації лісової пожежі, який покликаний забезпечити не тільки ефективне управління всіма силами і засобами, але і оперативне інформування всіх служб цивільного захисту.

«Ці навчання є особливі, адже це окремий вид пожеж і для ліквідації таких пожеж мають бути особливі навички і уміння. Тому, коли готують фахівців лісового господарства, є така спеціальна дисципліна «Лісова пірологія» Вона вивчає методи і способи гасіння лісових пожеж. Керівником гасіння лісових пожеж призначається лісничий, який знає всю специфіку поведінки вогню у лісі. Засобів гасіння завжди бракує, тому злагодженість в роботі лісової охорони і підрозділів ДСНС дуже необхідна» - зазначив перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень.

Павло Василенко
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Від початку року на ...

КОМЕНТАРІ