На Івано-Франківщині ініціювання стимулів для здорового способу життя населення

На Івано-Франківщині ініціювання стимулів для здорового способу життя населення

31.05.13 16:09 0 905
30 травня в Регіональному туристично-інформаційному центрі (приміщення міської ратуші) відбувся прес-клуб за участі народного депутата Верховної Ради України Юрія Дерев’янка, обласного позаштатного дитячого гематолога департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Алли Іваненко та заступника головного лікаря Обласної дитячої клінічної лікарні Тараса Мельника. Цей захід один із низки прес-конференцій, які одночасно відбувалися в різних містах України.

Темою для обговорення став законопроект підвищення акцизів на пиво.

«В рамках кампанії «Акциз без пива на «Охматдит»» цими днями по всій Україні депутати Верховної Ради, які є авторами, співавторами законопроектів, проводять прес-конференції, - говорить народний депутат України Юрій Дерев’янко. – Суть законодавчої ініціативи полягає в тому, щоб збільшити акцизний збір з пива від 87 копійок до 2 гривень 50 копійок. В результаті такого збільшення можна отримати 4 млрд., з яких 2 млрд. будуть спрямовані на будівництво та оснащення дитячої лікарні Охматдит, а інші 2 млрд. – на сферу охорони здоров’я».

Власне новий податок на пиво дозволить розв’язати одразу декілька проблем: скоротити споживання алкоголю неповнолітніми та завершити будівництво сучасного комплексу «Охматдит». Також програмою економічних реформ Президента передбачено ініціювання стимулів для здорового способу життя населення.

Як зазначила обласний позаштатний дитячий гематолог департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Алла Іваненко: «Інформація є надзвичайно актуальна. Без «Охматдиту» немає кроку вперед. Клініка «Охматдит» акредитована в Європі як одна з найкращих, тому потенціал є, нам потрібні тільки кошти».

На в Україні пиво юридично не визнано алкоголем і коштує набагато дешевше, ніж сік та кефір. За підрахунками минулого року, його в Україні було вироблено 3 млрд. літрів, а ось інших безалкогольних напоїв трохи більше 2,5.

«До нас, в реанімаційне відділення Обласної дитячої клінічної лікарні, поступає 20-30 дітей з алкогольним отруєнням, - констатує заступник головного лікаря ОДКЛ Тарас Мельник. – Одна з тих причин, що діти тягнуться до алкогольних напоїв, і до пива в тому числі – низька ціна. Також за дітей, в першу чергу, несуть відповідальність батьки і за ситуацію, що зараз в нас склалась з підлітковим алкоголізмом. Вчені схиляються до думки, що слабоалкогольні напої та пиво сприяють виділенню такої речовини як «гормон радості». Такі напої викликають швидке привикання, тому дитині в ранньому віці дуже важко кинути вживати алкоголь»

Автори законопроекту визнають, що окрім пива, потрібно підвищувати акциз і на інші алкогольні напої. Адже враховуючи статистику минулого року, в країні почала підвищуватись смертність, пов’язана з вживанням алкоголю.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Іван Гринда вимагає не ...

КОМЕНТАРІ