ВО "Свобода" підтримала передачу приміщень під створення Польського Дому у Львові

ВО "Свобода" підтримала передачу приміщень під створення Польського Дому у Львові

31.05.13 13:12 0 1274
30 травня 2013 року фракція ВО "Свобода" у Львівській міській раді одноголосно підтримала передачу у довгострокове користування нежитлових приміщень на вул. Шевченка, 3а. Водночас голова фракції націоналістів Маркіян Лопачак зачитав заяву, в якій закликав польську сторону до спільного діалогу порозуміння і примирення в трактуванні трагічних сторінок спільної історії.

Подаємо текст заяви повністю: "Нинішній стан українсько-польських відносин є найкращим за довгу історію сусідства наших народів. Плідна співпраця та взаємна повага стали можливими насамперед завдяки усвідомленню важкого минулого, через яке пройшли наші громадяни.

Проте останнім часом у Польщі дедалі помітнішими стають спроби окремих політиків підважити досягнення в наших взаємовідносинах. Історична тема польсько-українського протистояння в роки Другої світової війни стає предметом гострих політичних дискусій, а інколи й інструментом сіяння розбрату між нашими народами. Прикро, що із загального контексту польсько-українського конфлікту виривають лише події на Волині 1943 року, аби таким чином формувати однобокі уявлення про його винуватців та жертв. Справді, війна між українцями та поляками у цей час і в цьому краї сягнула апогею. Але справжнє розуміння подій на Волині 1943 року неможливе без врахування ширшого хронологічного та географічного контексту.

безвідповідальні політики намагаються здобути політичні дивіденди на пам'яті про важке минуле, пропонують та підтримують шовіністичні гасла. Під приводом вшанування жертв конфлікту намагаються засудити діяльність українського визвольного руху в роки Другої світової війни чи навіть боротьбу українців за незалежність у цілому.

Однак це не наш шлях. Ми раді вітати ініціятиву порозуміння і примирення, що її запровадили заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський та віце-маршалок Сейму Цезарій Грабарчек. Вважаємо, що курс на поглиблення діялогу і спільна праця над погодженням тексту ухвали про трагічні події на Волині є єдиноправильним шляхом виходу з ситуації.

Ми готові зробити зустрічний крок і позитивно зреагувати на заклик Цезарія Грабарчека, який пропонує, "аби дискусія, яка торкається нашої історії, не перешкоджала нашій домовленій майбутній співпраці та майбутніх проєктів для поєднання Польщі та України. Перспектива інтеграції України з Європейським Союзом з однієї сторони, а проєкту Польського Дому з другої сторони, є прикладами такої співпраці й нашими великими спільними шансами".

Віримо, що це стане каталізатором нової практики українсько-польських відносин, які базуються на принципах взаємоповаги та пошани до національних героїв і спільної історичної спадщини".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині маленькі ...

КОМЕНТАРІ