Хмельницька область: тривають командно-штабні навчання територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області

Хмельницька область: тривають командно-штабні навчання територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області

31.05.13 12:44 0 1277
29 травня в рамках проведення командно-штабних навчань територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області проведене практичне навчання щодо ліквідації наслідків комунальної аварії, яка виникла внаслідок надзвичайної метеорологічної ситуації в районі розташування Хмельницької АЕС та призвела до виходу з ладу системи основного та резервного електроживлення атомної електростанції і відмови систем охолодження ядерного реактора.

За тактичним задумом внаслідок збільшення швидкості вітру з’явились грозові фронти. Утворилась воронка смерчу, яка пройшла поблизу Хмельницької АЕС. Внаслідок цього пошкоджена технологічна естакада з коробами кабельних трас двох чарунок загальностанційної резервної дизельної електростанції, повалені опори високовольтних ліній.

Позаштатна ситуація призвела до загорання мастила блочного трансформатору, спрацював аварійний захист реакторної установки та відключився турбогенератор блоку №1 атомної електростанції.

Негайно до місця виникнення умовної надзвичайної ситуації були направлені пожежно-рятувальні підрозділи 3-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС по охороні ВП «ХАЕС» та м. Нетішин і підняті аварійні бригади та оперативний персонал станції.

В ході навчань рятувальники Держслужби з надзвичайних ситуацій оперативно ліквідували умовну пожежу розлитого мастила на трансформаторі блоку №1 станції.

Загалом до навчань залучалися: 11 одиниць пожежної, спеціальної техніки та 34 чоловіки особового складу 3-го державного пожежно-рятувального загону по охороні ХАЕС та м. Нетішин, аварійні бригади та оперативний персонал атомної електростанції.

Одночасно з ліквідацією аварії на Хмельницькій АЕС був розгорнутий Шепетівський зведений загін, який розмістився в районі с. Старий Кривин Славутського району. До складу зведеного загону увійшли розрахунки пожежно-рятувальних підрозділів з північних районів Хмельницької області.

Також, відпрацьовані практичні заходи з евакуації населення, яке проживає в межах зони спостереження Хмельницької АЕС та потрапляє в зону можливого ураження внаслідок виникнення «Комунальної аварії».

Перевірено організацію роботи збірного евакопункту у с. Полянь Славутського району.

У навчаннях безпосередню участь взяла заступник голови – керівник апарату Хмельницької обласної державної адміністрації, голова евакуаційної комісії Лілія Бернадська, яка перевірила дії служб, що були задіяні у практичних навчаннях та роботу евакоорганів.

Під час підведення підсумків другого дня командно-штабного навчання Директор Департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій Василь Стоєцький відмітив злагодженість дій пожежно-рятувальних підрозділів та оперативного персоналу атомної електростанції під час ліквідації умовної надзвичайної ситуації. Водночас керівник робочої групи ДСНС України дав об’єктивну оцінку роботі евакоорганів, які залучались до проведення евакуаційних заходів в зоні спостереження Хмельницької АЕС та наголосив на важливості проведення систематичних перевірок готовності збірних евакуаційних пунктів до евакуації населення, адже атомна електростанція несе потенційну загрозу виникнення радіаційної аварії.

ГУ ДСНС у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: у 2013 році ...
Наступна новина: На Львівщині внаслідок ...

КОМЕНТАРІ