Житомирщина: у п’яти містах області створять кабінети «Довіри» для консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію

Житомирщина: у п’яти містах області створять кабінети «Довіри» для консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію

31.05.13 11:30 0 1294
У Червоноармійському районі в селі Ясна поляна відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу за участю заступника голови облдержадміністрації, голови обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Ярослава Долгих, голови Червоноармійської райдержадміністрації Станіслава Карпінського, директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса.

Також на засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу були запрошені заступники голів райдержадміністрації – голови районних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, лікарі та представники структурних підрозділів облдержадміністрації та райдержадміністрацій.

На порядок денний було винесено три питання:

1. Стан виконання розпорядження голови облдержадміністрації №106 від 12.05.2010 року координаційними радами при райдержадміністраціях Володарськ-Волинського, Малинського, Радомишльського, Баранівського, Романівського, Червоноармійського, Черняхівського районів. Про організацію та виконання протитуберкульозних заходів, вплив регіональної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу в Володарськ-Волинському, Малинському, Радомишльському, Баранівському, Романівському, Червоноармійському, Черняхівському районах;

2. Соціальний портрет донорів з позитивним аналізом на ВІЛ-інфекцію;

3. Аналіз роботи по впровадженню замісної підтримувальної терапії в області.

Усі заходи з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в області спрямовані на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 роки Президента України для збереження й розвитку людського і соціального капіталу шляхом підвищення ефективності й стабільності соціального захисту, поліпшення якості й доступності освіти й медичного обслуговування.

«Тема туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу не нова, і, на жаль, вона не перестає бути актуальною. на засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу було винесено конкретні рішення та заходи, які будемо виконувати та контролювати ситуацію», - сказав Ярослав Долгих.

Про важливість та небезпечність праці лікарів з ВІЛ-інфікованими пацієнтами розповів Олександр Торбас: «Медики, які працюють з ВІЛ-інфікованими пацієнтами, входять в групу ризику. На щастя, в області немає випадків зараження медичних працівників від пацієнтів. Нещодавно відбулась колегія при Міністерстві охорони здоров’я з директорами департаментів, з профільними лікарями з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу – до Житомирської області наразі зауважень немає».

За рішенням обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/Сніду головам районних та міських рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/Сніду необхідно розробити та затвердити районні, міські програми протидії захворюванню на туберкульоз, в яких передбачити такі видатки: на оснащення протитуберкульозних відділень (кабінетів) відповідно до «табелю оснащення»; на приведення туберкульозних відділень (кабінетів) до санітарно-гігієнічних та будівельних норм; на виконання в протитуберкульозних відділеннях (кабінетах) вимог інфекційного контролю шляхом закупівлі дезінфікуючих засобів, бактерицидних УФО-опромінювачів, засобів індивідуального захисту: на закупівлю достатньої кількості туберкуліну для проведення туберкулінодіагностики серед дитячого населення.

За рішенням обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу департамент охорони здоров’я облдержадміністрації повинен забезпечити найближчим часом організаційно-методичний супровід відкриття кабінетів «Довіра» в мітах Житомир, Новоград-Волинський, Бердичів, Коростень та Малин. Такі кабінети «Довіра», покликані не лише здійснювати послуги з консультування та тестування, а й здійснювати соціальний та психологічний супровід хворих, забезпечувати диспансеризацію хворих, надавати методичну допомогу фахівцям первинної ланки.

В останні роки в області спостерігається стала тенденція до зниження частки захворювань на ВІЛ-інфекцію у віковій групі 15-24 років серед усіх уперше зареєстрованих випадків інфекції: 2010 р. – 14,9%, 2011 р. – 12,4%, 2012 р. – 9,7%. Це свідчить про деяку стабілізацію епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції в цій віковій групі через зміну поведінки молоді на менш ризиковану.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ