Подяка від працедавця: як оподатковується матеріальна допомога

Подяка від працедавця: як оподатковується матеріальна допомога

31.05.13 11:10 0 1527
Задля підвищення результативності праці та мотивації найкращих працівників чимало підприємств практикують виплати різних матеріальних допомог. Здебільшого матеріально стимулюють працівників до відпусток, тому наразі ця тема надзвичайно актуальна.
Якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівників, наприклад, допомога на оздоровлення, при цьому її виплати передбачено положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставками, встановленими п. 167.1 Податкового кодексу України (тобто 15% та 17%), з урахуванням вимог п. 164.6 цього Кодексу (сума такої допомоги зменшується на суму ЄСВ, податкової соціальної пільги за її наявності).
Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв'язку з особистими обставинами, яка має разовий характер (наприклад, н вирішення соціально-побутових потреб), то її оподаткування регулюється п. 170.7 ПКУ.

Таким чином, сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ (в 2013 році - 1610 грн.) не включається до оподаткованого доходу отримувача такої допомоги.

Сума перевищення допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку згідно з п.п. 164.2.18 ПКУ і підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставками, встановленими п. 167.1 ПКУ.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відомості про надання сум матеріальної допомоги необхідно зазначити під певними ознаками, а саме: матеріальна допомога, що має систематичний характер відображається з ознакою доходу «101»; неоподатковувана частина нецільової благодійної допомоги (1610 грн.) відображається з ознакою доходу «169», а оподатковувана - з ознакою доходу «126».

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях бажає усім працівникам отримувати достойні виплати та винагороди від працедавців, які принесуть користь не лише гаманцю, а й бюджету.

Відділ взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ