На Львівщині відбудуться заходи з нагоди 160-ї річниці від дня народження видатного оперного співака Олександра Мишуги

На Львівщині відбудуться заходи з нагоди 160-ї річниці від дня народження видатного оперного співака Олександра Мишуги

01.06.13 13:21 0 1099
З 9  до 23 червня в  с. Новий Витків Радехівського району, за підтримки департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей облдержадміністрації, розпочнуться урочисті святкування з нагоди 160 річниці від дня народження видатного українського оперного співака, мецената, громадського діяча, людини світової слави Олександра Пилиповича Мишуги. (1853-1922).

В кінці ХІХ ст. українець Мишуга вважався «королем тенорів» та володарем найкращого ліричного голосу. Відомий європейський оперний співак, відмовившись від вигідних контрактів ,береться  працювати викладачем у музичній школі  Лисенка в Києві, фінансує відкриття музичного інституту ім.. М.Лисенка у Львові, робить величезні пожертви на різні українські проекти («Зів’яле листя» І.Франка, збірник «Українське мистецтво» . та інші)

У програмі святкувань, зокрема, передбачається 9 червня 2013 року, покладення квітів на могилу митця та проведення ІІ туру обласного фестивалю-конкурсу академічного вокалу «Молоді таланти – Мишузі» в якому візьмуть участь 19 юних співаків з музичних училищ Львова та Дрогобича, а також учні мистецьких шкіл Львівщини.

До роботи у журі цього музично-вокального свята запрошено відомих в Україні та за її межами артистів Львівського національного академічного театру оперу та балету ім. С.Крушельницької, народних артистів України Романа Вітошинського, Стефана П’яничка, Наталії Дацко, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Косопуда, провідного викладача ДДМУ ім. В.Барвінського Лідії  Хороб., котрі в пам’ять нашого великого краянина виконають невелику концертну програму.

Гостем фестивалю запрошено почесного кавалера ордена «За заслуги», заслуженого працівника культури України, генерального директора Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С.Крушельницької  Тадея Едера.

Переможці фестивалю-конкурсу Молоді таланти – Мишузі» будуть нагороджені Дипломами департаменту та пам’ятними подарунками.

В програмі святкувань, також, передбачено 13 червня проведення святочної Літургії у Храмі Вознесіння Господнього с. Новий Витків; 16 червня проведення урочистої академії та літературно-мистецького свята з участю артистів Львівського національного театру опери та балету ім.. С. Крушельницької; 23 червня  презентація вистави «Свята Філомена» на сцені народного дому с. Новий Витків.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Микола Вітенко став ...
Наступна новина: На Рівненщині за 2 тижні ...

КОМЕНТАРІ