Тернопільщина: в Управлінні ДСНС області розглядали питання надання екстреної психологічної допомоги постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій

Тернопільщина: в Управлінні ДСНС області розглядали питання надання екстреної психологічної допомоги постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій

02.06.13 17:18 0 1162
31 травня в Управлінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області відбулась семінар-нарада за темою "Психологи ДСНС: допомога людям, що потрапили в біду та робота з рятувальниками, що зазнали психотравмуючого впливу надзвичайної ситуації". У семінарі взяли участь члени позаштатної мобільної групи екстреної психологічної допомоги та керівники пожежно-рятувальних підрозділів області.

У зоні надзвичайної ситуації психологи діють на різних ділянках: працюють безпосередньо на місці події, в пунктах тимчасового розміщення постраждалих та їх родичів, відповідають на дзвінки телефонної «гарячої лінії», супроводжують процедуру впізнання тіл загиблих, а також здійснюють супровід масових заходів (похорон загиблих, зустрічі постраждалих та їх родичів з представниками влади тощо).

Одним з основних негативних наслідків трагічної події є досить сильний її психотравмуючий вплив, внаслідок якого потерпають майже всі учасники. Саме тому, чим швидше постраждалій людині буде надана психологічна допомога, тим міцнішою буде її опірність травматичному впливу. Крім того, в такому випадку зменшується вірогідність розвитку у постраждалих будь-якої категорії посттравматичних стресових розладів, і, відповідно, підвищується можливість вийти з травмуючої ситуації з найменшими психологічними втратами.

Не існує стандартних критеріїв, що дозволяють визначити ефективність наданої психологічної допомоги, однак, фахівець-психолог, який працює з потерпілим, спільно з ним визначає проблему та на підставі цього обирає стратегію її вирішення, одночасно прогнозуючи результат, до якого вони повинні прийти. Досягнення цього результату і є показником того, що допомога дала результат.

В ході семінару працівники сектора психологічного забезпечення Управління продемонстрували учасникам семінару валізу психолога, обладнану усім необхідним спорядженням для надання екстреної психологічної допомоги. Крім того, присутнім було продемонстроване приклад практичної роботи психологів з надання психологічної допомоги постраждалій дитині.

Начальник Управління ДСНС України у Тернопільській області генерал-майор служби цивільного захисту Євген Лукавий наголосив на ролі роботи мобільної групи екстреної психологічної допомоги в наданні екстреної психологічної допомоги постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій. «Адже, – підкреслив він, – надання екстреної психологічної допомоги безпосередньо після надзвичайної ситуації та в зоні надзвичайної ситуації здатне нівелювати, або значною мірою мінімізувати негативні наслідки впливу психотравмуючої ситуації».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ