Львівщина: у серпні відбудеться табір-експедиція «Вирій-2013»

Львівщина: у серпні відбудеться табір-експедиція «Вирій-2013»

03.06.13 09:11 0 1590
Цього літа уже вшосте відбудеться історико-краєзнавчий табір-експедиція «Вирій». У серпні молоді люди з України, Польщі, Канади, США та Словаччини матимуть змогу ознайомитись з історією етнічних українських земель, що знаходяться у східній прикордонній зоні Польщі.

Під час «Вирію» учасники візьмуть участь у відновленні та реставрації українських цвинтарів, які після депортацій автохтонного українського населення 1944-1946, 1947 та 1951 років, залишились наодинці з часом та забуттям. В рамках мандрівної частини табору  учасники відвідають терени Лемківщини, Надсяння та Західної Бойківщини, під час якої матимуть змогу ознайомитись з розмаїттям матеріальних пам’яток, а також поспілкуватись з живими свідками історичних подій.

Мета «Вирію» полягає у згуртуванні української молоді з України та діаспори навколо спільного обов'язку оберігати історичну пам’ять та національні пам'ятки на етнічних землях українців, що перебувають у складі сучасної території Польщі, землях так званого Закерзоння.

Учасниками «Вирію-2013» будуть молоді активісти громадських молодіжних організацій, студенти-реставратори НУ «Львівська Політехніка», а також фахівці з реставрації каменю. Довідка

«Вирій» — міжнародний науково-пошуковий та освітній експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору. На  в рамках табору відновлено український цвинтар у с. Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с. Подемщина та с. Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів — Пласт-НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині для дітей з ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ