Конституційний суд Молдови скасував заборону на символіку компартії

Конституційний суд Молдови скасував заборону на символіку компартії

05.06.13 04:31 0 1355
Конституційний суд Молдови визнав у вівторок таким, що суперечить конституції, закон, що заборонив використання політичними партіями символів тоталітарних режимів – ішлося в першу чергу про серп і молот, які є в емблемі молдовських комуністів. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

На думку чотирьох із шести суддів, така заборона є порушенням прав людини і прав громадян на об’єднання в політичні партії, а парламент, заборонивши символіку законно зареєстрованої партії (комуністів), перевищив повноваження і порушив конституцію.

Рішення остаточне і не може бути оскаржене.

У березні Венеціанська комісія Ради Європи, до якої Конституційний суд Молдови звертався по консультацію в цій справі, теж заявила, що ця заборона порушує дві статті європейської Конвенції про права людини, про свободу висловлювання думки і про свободу зібрань і об’єднань.

Зміни до закону про політичні партії, які запровадили цю заборону, набули чинності в жовтні минулого року після того, як парламент ухвалив їх минулого липня. Опозиційна Партія комуністів Республіки Молдова, яка має радянські серп і молот за головну частину емблеми, оскаржила їх у Конституційному суді, заявляючи, що заборона обмежила її в політичній діяльності.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині виявлено ...
Наступна новина: Франція заявила, що влада ...

КОМЕНТАРІ