Олександр Башкаленко: Якість питної води на Волині є однією з найвищих серед інших регіонів. Для питних потреб волинян використовується вода лише з підземних артезіанських джерел

Олександр Башкаленко: Якість питної води на Волині є однією з найвищих серед інших регіонів. Для питних потреб волинян використовується вода лише з підземних артезіанських джерел

05.06.13 14:25 0 1264
Якість питної води у Волинській області є однією з найвищих серед інших регіонів. Для питних потреб волинян використовується вода лише з підземних артезіанських джерел, - повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко на черговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

 

«Торік проведено значні роботи з каналізування та очищення стоків «Луцькводоканалом». Також у березні – квітні цього року ми захищали очисні свердловини під час водопілля. Якість та безпечність питної води для здоров’я людини – на постійному моніторингу влади. Раз на тиждень робиться аналіз, при виникненні проблем приймаємо оперативні рішення для їх усунення», - підкреслив Олександр Башкленко.

 

 

Як зазначалось, в області централізованим водопостачанням охоплено: 100% міст, 82% селищ та 20% сіл. Головною проблемою у забезпеченні населених пунктів якісною питною водою є зношеність водогонів, що призводить до погіршення якості, перебоїв у постачанні та втрат у мережах.

 

 

Цього року лабораторні дослідження водогонів на безпечність водопровідної питної води за бактеріологічними і санітарно-хімічними показниками виявили невідповідність нормам майже 7% досліджених проб, зокрема, у Володимир-Волинському та Ратнівському районах. Причиною є перевищений вміст заліза і нітратів у водоносних горизонтах. Окрім того, через підняття ґрунтових вод внаслідок цьогорічного танення снігу в окремих населених пунктах Володимир-Волинського, Камінь-Каширського, Ратнівського та Рожищенського районів питна вода колодязів не відповідала нормам з вмісту нітратів.

 

 

Як підкреслив Олександр Башкаленко, покращити ситуацію допоможе реалізація регіональної програм “Питна вода Волинської області” на 2012-2020 роки. У планах поточного року - реконструкція та будівництво централізованих систем водопостачання і водовідведення. Облдержадміністрація подала Мінрегіону пропозиції з переліком об’єктів. Попередня кошторисна вартість робіт сягає 57 млн грн.

 

Перший заступник голови облдержадміністрації вчергове наголосив, що в період літнього сезону працюватимуть лише ті бази відпочинку, які уклали договори на каналізування та водовідведення. Він також закцентував увагу і на низці інших об’єктів, які ще й досі не впорядкували системи стоків. Для виправлення ситуації мають один місяць.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині роман ...
Наступна новина: В Луцьку з першого липня ...

КОМЕНТАРІ