В Луцьку з першого липня змінюються тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій

В Луцьку з першого липня змінюються тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій

05.06.13 14:32 0 1492
На розгляд членів виконавчого комітету виносилося питання «Про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами».

Заступник директора департаменту ЖКГ міської ради Надія Коленда зазначила, що ті тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, які діють нині, не покривають необхідних витрат і потребують перегляду. За її словами, порівняно з 2010 роком, коли були затверджені діючі тарифи, значно зросла мінімальна заробітна плата, вартість електроенергії тощо. Уже в 2012 році житлово-комунальні підприємства понесли значні збитки. За І квартал цього року за утримання будинків та прибудинкових територій збитки ЖКП становлять більше 120 тисяч гривень.

За її словами, у нових тарифах передбачено підняття вартості утримання будинків та прибудинкових територій до економічно обґрунтованих. Нині ЖКП не мають коштів на належне утримання будинків. Крім того, необхідно проводити підготовку до роботи у осінньо-зимовий період, а вільних грошей нема.

У департаменті ЖКГ зроблені відповідні розрахунки. Для кожного будинку визначена окрема вартість, адже деякі послуги з утримання будинку та прибудинкових територій, що не впливають на безпечну експлуатацію житла, були виключені з переліку для деяких будівель. Збільшення ж плати за утримання будинку та прибудинкової території зросте в середньому на 30-50 грн в залежності від площі квартири.

Міський голова Микола Романюк поцікавився у Надії Коленди, чи вони аналізували вартість тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій. Вона зауважила, що така робота проводилася. Тарифи коливаються, адже кожне місто приймало їх у різний період. Надія Коленда зазначила, що навіть після затвердження нових тарифів, у Луцьку не будуть найбільші тарифи в Україні.

Депутат Роман Бондарук поцікавився, чи проводилася робота з населенням щодо обґрунтованості нових тарифів на ті послуги, які входять у вартість надання послуг.

Відповіла на це питання заступник міського голови Лариса Соколовська. Вона зауважила, що з людьми зустрічалися й говорили. Також вивішували повідомлення на під’їздах.

Лариса Миколаївна зазначила, що у нових тарифах закладено 20 % на придбання витратних матеріалів, тоді як у нинішніх лише 5 %. За її словами, ці кошти підуть на ремонт житлових будинків.

Вона наголосила, що дійсно люди незадоволені роботою ЖКП, однак, є й ті, які дякують.

Заступник міського голови зауважила, що під час зустрічей з людьми їм пропонується створювати ОСББ.

Депутат обласної ради Святослав Боруцький поцікавився ситуацією із заборгованістю населення за надані їм послуги ЖКП.

Міський голова Микола Романюк зазначив, що ситуація складна, адже заборгованість населення значна. Зокрема, за утримання будинків та прибудинкових територій лучани боргують приблизно 6 млн грн. Робота з такими людьми ведеться. Багато рішень судів знаходяться у виконавчій службі. Однак, вони не завжди можуть стягнути ці кошти з боржників.

Зрештою, після тривалого обговорення члени виконкому підтримали запропонований проект рішення.

Відповідно до нього, нові тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій вступають в дію з першого липня 2013 року.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олександр Башкаленко: ...
Наступна новина: Делегація Луцької міської ...

КОМЕНТАРІ