На Рівненщині умільці завжди при роботі

На Рівненщині умільці завжди при роботі

06.06.13 01:12 0 1225
Професії традиційних народних ремесел та промислів незмінно популярні серед безробітних, які навчаються у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Це й не дивно, адже для того, щоб розпочати діяльність у цій галузі, не потрібні великі інвестиції – лише бажання, творча «жилка» і професійні навички. А попит на вироби ручної роботи не падає ніколи, оскільки на таких предметах мистецтва завжди лежить відбиток індивідуальності автора, настрій, з яким виконувався виріб. Гощанське навчальне відділення РЦПТО ДСЗ спеціалізується на підготовці таких умільців.

Одразу дві групи майстрів – виробники художніх виробів з лози та ковалі - завершили навчання 3 червня. Слухачі обох груп брали активну участь у виїзних акціях, що їх проводила служба зайнятості з метою популяризації робітничих професій.

Галина Садрук, слухачка з міста Нова Каховка Херсонської області, неодноразово проводила майстер-класи для школярів та безробітних Рівненщини. За час навчання дівчина не лише досконало опанувала усі прийоми та методи ремесла, але й досягла поставленої мети – навчилася виготовляти садово-паркові скульптури з лози та меблі. У рідному місті на Галину чекає робоче місце – посада дизайнера у місцевій службі озеленення. Решта слухачів групи також завершили навчання на «відмінно» - так оцінює підсумкові кваліфікаційні вироби майстер виробничого навчання Валентина Голуб.

Вихованці Сергія Торулі - ковалі ручного кування - склали кваліфікаційну атестацію у той же день. Під час навчання слухачі брали участь не лише у майстер-класах, але й відвідали міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів» в Івано-Франківську, де гідно представили навчальний заклад попри статус новачків ковальського співтовариства. Вивіска «Ковальська майстерня», виконана Максимом Сторожуком, направленим на навчання Токмаківським РЦЗ Запорізької області, привернула увагу навіть редактора однойменного професійного журналу. Нині Максим планує відкрити власну майстерню, адже ковальство у його регіоні не дуже розвинене, а попит на вироби художнього кування високий. Хлопець зізнається, що вже має декількох замовників, тому дивиться в майбутнє з оптимізмом. Окрім того, має безліч ідей щодо подальшого розвитку, опанував технологію виготовлення дамаської сталі, виготовив уже декілька дуже цікавих кваліфікаційних робіт.

Визначився із подальшим шляхом і рівнянин Юрій Федоришин. Обробку металу вважає цікавою діяльністю, більше того, підходящою для відкриття власної справи. Саме тому обрав фах коваля. Рівнем підготовки вражений, адже не сподівався, що під кінець навчання буде стільки знати і вміти. За його зізнанням, люди, які давно працюють ковалями, часто не знають і не вміють того, що слухачі РЦПТО ДСЗ через півроку навчання. Корисною була поїздка на фестиваль, де познайомився із колегами, нині планує відвідати декого з них, щоб дізнатися, як організовані майстерні, поставлена справа. Визначився навіть зі спеціалізацією – у майбутньому виготовлятиме ковані меблі, камінні набори, лавки, бесідки, гойдалки. Юрій упевнений, що знайшов себе в цій професії, тому буде працювати над собою, допоки не стане «асом» - спеціалістом своє справи.

Юрій Юхно, направлений на навчання Запорізьким МЦЗ, також вдячний майстрам та працівникам Гощанського навчального відділення. На знак вдячності та приязні він виготовив елементи кованого герба Гощі, які після остаточного оформлення планує передати у подарунок місту.

Завідувач Гощанського навчального відділення РЦПТО ДСЗ Микола Корчевний привітав усіх випускників із завершенням навчання та вручив свідоцтва, а Галині Садрук і Максиму Сторожуку – ще й подяки і пам’ятні сувеніри.

Якщо вас зацікавили ці професії або ви бажаєте підвищити власну кваліфікацію, – звертайтеся до Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за адресою: м. Рівне, вул. Пирогова, 8. Тел./факс  68-37-95.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Динамо" спростувало ...
Наступна новина: Реконструкцію житла ...

КОМЕНТАРІ