Не буває Луцької комунальної чи Волинської обласної медицини. Треба формувати єдиний медичний простір

Не буває Луцької комунальної чи Волинської обласної медицини. Треба формувати єдиний медичний простір

06.06.13 13:23 0 1179
Учора голова облдержадміністрації Борис Клімчук взяв участь у Парламентських слуханнях на тему: «Сучасний стан та реформа охорони здоров’я».

«Волинь має моделі, які вже відпрацьовані пілотними областями, маємо свої варіанти, якими б хотілось поділитись з вами, - розпочав Борис Клімчук. - На мій погляд маємо головне – адміністративну та політичну волю нашого Президента, чого бракувало 20 років. Хтось мусив сказати: пора розпочинати! І ми розпочали. Не робить помилок той, хто нічого не робить».

«В жодній країні світу медична реформа не припиняється ні на хвилину. Цієї можливості нам не дають ні вчені зі своїми технологіями, ні фармацевти, ні ті, хто працює в галузі виробництва апаратури дослідження та діагностики. Це – безперервний процес, який торкнеться і нас. Ми робимо лише перші кроки по модернізації та організації медичних послуг. І правильну взяли основу: лікар - до хворого. Я - професійний директор школи. Школа будується не як робоче місце для вчителя. Аналогія зрозуміла», - наголосив голова облдержадміністрації.

Ми теж робимо перші кроки. Є центр медико-первинної допомоги. Якщо, в якомусь районі гальмують - ми чекаємо. Ми ж не пілотна область. Нам нікуди поспішати. Кузьма Прутков казав: «Поспешай медленно». Борис Клімчук каже: «Але поспішай». Волинь – маленька область і нам всім зручно та комфортно працювати. Ми розуміємо один одного. Так, у нас є певний спротив, так званий політичний. Місцевих політиків. Я їх прошу: хлопці та дівчата не розумієте – не заважайте!

«Мене радує, що є ще одна політична воля - Верховної Ради України. Є більшість, яка продукує нормальні правила гри в цій галузі».

Борис Клімчук звернув увагу депутатів та урядовців на фінансування вторинної ланки медичної допомоги: «Однак є ще декілька речей, на які варто звернути увагу. Пілотні області мають можливість по вертикалі фінансувати вторинку. Ми такої можливості не маємо. Хоча у нас є приклад, коли громади об’єднують бюджети. У Любомльському та Шацькому районах третій рік працює госпітальний округ. Два райони прийняли рішення. І в тій зоні за медицину відповідає не голова місцевої адміністрації, і не Клімчук, а - Володимир Дибель – лікар, який давав клятву Гіппократа. В його розпорядженні всі ресурси. Він відповідає за сто тисяч людей. І так треба зробити у всій країні. Адміністрації створюють умови для розвитку. Діло адміністраторів - бюджети та гроші в бюджетах. Решта – діло медицини, в тому числі, відповідальність за якість наданих послуг».

Голова облдержадміністрації поділився досвідом реалізації регіональної програми «Волинькард»: «На Волині третій рік підряд працює прекрасна регіональна програма «Волинькард», яку ініціювали депутати. Я не знаю точно, скільки ми врятували життів, але врятували не одну сотню. У нас бюджетна коронографія, якої страшно бояться чоловіки. Освідчені люди, а бояться коронографії. Ось така ситуація в суспільстві, але ми роз’яснюємо, пояснюємо і маємо результат. Якщо треба транслювати цю програму на всю Україну, приїжджайте, поділимось.

Борис Клімчук вважає найбільшою перепоною у реформуванні системи охорони здоров’я законсервовану модель фінансування бюджетних видатків на галузь за принципом «ліжкомісця»: «Це – абсурдна система планування. Давайте почнемо її міняти. Спершу пропоную розкрити вертикаль фінансування медицини. Не буває Луцької комунальної медицини чи Волинської обласної. Не буває! Треба формувати єдиний медичний простір».

«На Волині різко зменшилась загальна смертність. Медики працюють. Спасибі їм! Виросла народжуваність. В результаті Волинь третій рік поспіль має позитивну динаміку приросту населення , а попереду «бебі-бум», адже ми введемо в експлуатацію перинатальний центр, про який я мріяв 15 років», - поділився з народними депутатами перспективами розвитку волинської медицини голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: НХЛ. "Бостон" втретє ...
Наступна новина: Великі сільськогосподарські ...

КОМЕНТАРІ