На Рівненщині перехід на місцеву альтернативу сприяє розвитку економіки

На Рівненщині перехід на місцеву альтернативу сприяє розвитку економіки

06.06.13 16:05 0 959
Обігрів місцевими пелетами – найдешевший і найбільш якісний. Це підтверджує досвід опалення Чудельської загальноосвітньої школи Сарненського району. Точний експеримент провели минулоріч у жовтні після модернізації котельні, розповів перший заступник голови райдержадміністрації Олексій Хомич. Ретельний моніторинг продемонстрував, що доба обігріву 3,5 тисяч метрів квадратних закладу може вартувати від 690 до 1500 гривень, залежно від виду палива. Найвигіднішими виявилися пелети з відходів деревини. Їх на Сарненщині продукують 4 підприємства. Тож перевід на місцеву продукцію бюджетних закладів збільшує портфель замовлень місцевим виробничникам. А отже сприяє розвитку економіки регіону.

Крім того, гранули мають найбільшу тепловіддачу, а отже дозволяють підтримувати необхідний температурний режим за будь-якої погоди. До встановлення нових твердопаливних котлів учні були змушені вчитися у верхньому одязі, а в морози навіть доводилося скорочувати уроки, розповіла директор Чудельської ЗОШ Аліса Сергійчук. Тим часом після переоснащення шкільної котельні у приміщеннях завжди тепло. В середньому обігрів метра квадратного обійшовся бюджету в 10 гривень за добу, що на 40 відсотків дешевше від загальнорайонного показника по освіті.

Загалом у Сарненському районі навчальні заклади обігрівають 49 котелень. 29 із них – уже працюють на твердому паливі. Завдяки використанню місцевої сировини торік вдалося зменшити споживання газу на 130 тисяч кубометрів. Відтак, зекономити 611 тисяч бюджетних гривень. Ще більше 160 тисяч заощадили в освітніх закладах за рахунок економії електроенергії.

Про це повідомили у Рівненській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині заробили ...
Наступна новина: На Тернопільщині ...

КОМЕНТАРІ