В ООН висловили занепокоєння переслідуваннями неурядових організацій у Росії

В ООН висловили занепокоєння переслідуваннями неурядових організацій у Росії

07.06.13 13:32 0 1036
Комітет проти тортур ООН висловив занепокоєння з приводу нещодавно висунених звинувачень проти двох російських неурядових організацій, які надавали дані цьому комітетові. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У заяві Комітет проти тортур закликав посла Росії в установах ООН у Женеві Олексія Бородавкіна негайно пояснити ситуацію.

Комітет також вимагає гарантій, що ці та інші неурядові організації в Росії не зазнаватимуть переслідувань через їхню законну діяльність.

За даними Комітету проти тортур, Антидискримінаційний центр «Меморіал» у Санкт-Петербурзі і Фонд «Громадський вердикт» у Москві були звинувачені в порушенні російського «закону про іноземних агентів» після того, як вони в листопаді минулого року, вже в час чинності закону, подали комітетові зібрані ними дані.

У Росії прокуратура звинуватила ці дві організації в порушенні цього закону, а саме в тому, що вони, отримавши кошти з-за кордону і здійснюючи «політичну діяльність», не зареєструвалися як «іноземні агенти». Під політичну за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, правозахисна.

За ухваленими в Росії минулого року змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Вірменії жінкам уперше ...
Наступна новина: Війська Сирії повернули ...

КОМЕНТАРІ