На Волині уряд працює на запобігання можливих надзвичайних ситуацій, пов'язаних із підвищенням рівнів води в річках

На Волині уряд працює на запобігання можливих надзвичайних ситуацій, пов'язаних із підвищенням рівнів води в річках

08.06.13 08:05 0 965
Міжвідомчий оперативний штаб з питань щодо дій центральних та місцевих органів виконавчої влади, пов’язаних із запобіганням підтопленню населених пунктів і територій, провів чергове засідання. На ньому були відкориговані наявні документи з питань реагування на надзвичайні ситуації, пов'язані у тому числі з пропуском паводків на українській ділянці ріки Дунай. Штаб під головуванням Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула був створений на завдання Президента України з метою запобігання надзвичайних ситуацій, пов’язаних з весняними паводками.

«Глобально великої води в Україні не буде. Але є локальні ситуації, до яких потрібно готуватися. По каскаду Дніпра, в тому числі Києву, основний об’єм води, який йшов з Білорусії та Росії, ми вже пропустили. З Дунаєм ситуація складніша. Можуть бути локальні проблеми, до ліквідації яких ми готові», – сказав Олександр Вілкул під час прес-конференції.

Він зазначив, що наразі на українській ділянці Дунаю рівень води знизився на 1-5 см і продовжує знижуватися. Проте, за прогнозами Гідрометцентру, протягом наступних 2-х тижнів у басейні Дунаю пройдуть короткочасні зливові дощі. Очікується підвищення рівня води до 2 м з 20-х чисел червня.

За словами Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, на території Одеської області – в Ізмаїльському, Ренійському, Килійському районах – буде сконцентровано потужну групу сил та засобів, яка складається із 1200 чоловік особового складу, 400 одиниць основної техніки, 123 одиниць плавзасобів, 200 одиниць насосного обладнання, 3 вертольотів, які будуть забезпечувати розвідку та можливу евакуацію у разі необхідності.

«У районі с. Орловка Ренійського району буде розгорнутий пункт забезпечення ДСНС, який може одночасно розмістити понад 500 чоловік, надати їм медичну допомогу та організувати триразове харчування до подальшої евакуації або відселення. За необхідності ці сили можуть бути подвоєними за допомогою засобів розташованих поряд областей», – підкреслив Михайло Болотських.

Крім того, Віце-прем’єр-міністр зазначив, що Штабом налагоджена взаємодія з Румунією з контролю румунською стороною проходження паводкової води з Німеччини. Таким чином, Румунія зріже пік паводку на своїй території. Це значно зменшить потік води, яка прийде до України. Олександр Вілкул повідомив, що 11 червня відбудеться виїзне засідання Міжвідомчого штабу в Одеській області у басейні річки Дунай на найбільш вірогідних ділянках підвищення рівня води.

У свою чергу Голова Державного агентства водних ресурсів Василь Сташук зазначив, що фахівці агентства працюють у посиленому режимі.

«Згідно з прогнозами, велика вода, яка йде з Європи, буде на території України 20-25 червня. Наразі ми маємо 225 км закріпленого берега. У водосховищах наявні вільні ємності, які дадуть можливість прийняти додаткову воду», – сказав Василь Сташук.

За словами директора Гідрометцентру Миколи Кульбіди, станом на гідрометеорологічна ситуація в Україні не викликає великого занепокоєння. Відповідні спостереження ведуть 465 постів на річках і водосховищах, 186 метеорологічних станцій, 27 обласних, регіональних та головних центрів гідрометеорології. З боку зарубіжних сусідів (Словаччина, Польща, Угорщина, Сербія, Болгарія) ми повністю забезпечені інформацією, пов’язаною з паводком.

«Таким чином, ситуація повністю перебуває під контролем Міжвідомчого штабу. Ведеться підготовка до пропуску води. Держводагенство постійно контролює стан гідротехнічних споруд. Підрозділи ДСНС приведені до готовності для проведення повного комплексу необхідних заходів. Міжвідомчій штаб абсолютно готовий до таких ситуацій», – сказав Олександр Вілкул.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Волині 240 мешканців ...

КОМЕНТАРІ