Чернігів: Виступ міського голови - звіт за 2012-І квартал 2013 року

Чернігів: Виступ міського голови - звіт за 2012-І квартал 2013 року

08.06.13 15:17 0 1439
Шановні депутати!

Шановні присутні!

Вашій увазі пропоную звіт про діяльність міського голови та виконавчих органів влади у 2012 році та І кварталі 2013 року. Одразу хочу попередити питання, чому звіт відбувається у червні, а не раніше. Зазвичай на початку року ми володіємо приблизними даними закінчення попереднього року. Тож, щоб зрозуміти основні тенденції розвитку міста, подивитися на цей процес неупереджено і глибоко проаналізувати його, потрібен час.

2012 рік позначений для Чернігова здобутками і недоліками. Доводиться констатувати, що ми продовжуємо працювати в умовах кризи. Темпи відновлення виробництва після різкого падіння у 2009 році залишаються повільними. У промисловості, за розрахунковим показником, торік відбулося скорочення обсягів виробництва на 3,4%. Тим не менше, ігнорувати значимість промислового сектору для економіки Чернігова неможливо, адже навіть тільки основне коло промислових підприємств – це майже 13 тис. робочих місць.

Позитивних темпів розвитку у 2012 році досягли чотири з десяти галузей обробної промисловості. Так, збільшилися обсяги виробництва у целюлозно-паперовій та поліграфічній промисловості, хімічній, в іншому виробництві та легкій промисловості.

Попри труднощі, маємо і позитивні напрацювання у промисловості міста. ПАТ "ЧеЗаРа" на 38 % наростило випуск продукції, значно скоротило борги із виплати заробітної плати та впроваджує інноваційну конкурентоспроможну продукцію.

Стабільно нарощують обсяги виробництва Компанії "Спорттехніка", "Ярославна", товариства "Тан", "Пласт-Бокс Україна", "Новофіл", Чернігівська філія дочірнього підприємства "Малтюроп-Юкрейн" та інші. Наприкінці року дещо покращилась ситуація з випуском продукції на камвольно-суконному комбінаті "Чексіл" та фабриці "Сіверянка", що дозволило цим підприємствам завершити рік з приростом до минулорічних обсягів. На рівні 2011 року працювали "Чернігівське відділення ПАТ "СанІнБев Україна", "Чернігівський молокозавод" та "Берегиня".

Пишаємося якістю продукції наших виробників харчової промисловості. Переможцем Всеукраїнського конкурсу якості продукції "100 кращих товарів України" у номінації "Продовольчі товари" став "Чернігівський молокозавод". Упродовж декількох років він входить до кращих підприємств молочної галузі нашої держави.

Значно розширила свій асортимент Чернігівська кондитерська фабрика "Стріла", що оновлює виробництво, покращуючи якість продукції та її зовнішній вигляд. Рівень виробника підтверджує перемога цукерок на професійному дегустаційному конкурсі "Солодкий тріумф". До речі, фабрика "Стріла" у жовтні цього року буде святкувати свій 80-річний ювілей.

Промислові підприємства Чернігова реалізували продукції на суму понад 6 млрд. грн., на 8,3% більше ніж у 2011 році. Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення міста склав 21,5 тис. грн., що на 1,6 тис. грн. перевищує попередній рік.

як і раніше, продовжують залишатися актуальними питання підтримки місцевого товаровиробника, створення максимально комфортних умов ведення виробничого бізнесу у Чернігові. Підкреслю, що проблеми чернігівських виробничників відомі представникам міської ради – ми постійно спілкуємося з керівниками, обговорюємо їхні плани, перспективи, вивчаємо проблеми, намагаємось надати допомогу. На жаль, значна частина проблем знаходиться поза межами компетенції міської влади – ми спільно готуємо пропозиції до керівництва держави щодо вдосконалення умов ведення бізнесу. Одним з прикладів реагування центральної влади до органів місцевого самоврядування стало вирішення питання щодо оформлення прав власності на нерухомість.

Для підприємств харчової промисловості особливо важливим є налагодження конструктивного діалогу з великими торгівельними мережами. Завдяки втручанню влади міста є певні позитивні зрушення у цьому питанні. У цілому споживчий ринок Чернігова характеризується відсутністю товарного дефіциту, високим рівнем насиченості товарів, широким спектром різноманітних послуг для населення, що є важливим чинником розвитку бізнесу і реальним джерелом наповнення бюджету всіх рівнів.

Кількість економічно активних малих підприємств у Чернігові у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення на 1 січня 2012 року складала 72 од., що значно перевищує середній показник області (44 од.). Кількість діючих фізичних осіб-підприємців сягає 20 тисяч осіб, а всього у сфері малого та середнього підприємництва зайнято понад 65 тисяч осіб. Малі підприємства забезпечують чверть обсягів випуску продукції, виконання робіт, надання послуг. Найбільш привабливою для малого бізнесу залишається сфера торгівлі та послуг.

Минулого року у Чернігові відкрито 15 магазинів, у результаті чого їхня кількість зросла до 1010. також у Чернігові працюють майже 370 закладів ресторанного господарства.

Незважаючи на зростання торгової мережі, роботу ринків, гострою залишається проблема стихійної торгівлі. З метою її ліквідації працюють районні робочі групи, до складу яких входять представники органів внутрішніх справ, ветеринарної та санітарно-епідеміологічної служби, вони проводять профілактичну роботу, складають протоколи про адміністративні порушення. Ліквідація стихійної торгівлі – спільне пріоритетне завдання, яке продовжує залишатися на порядку денному.

За останні роки суттєвих змін зазнала сфера побутових послуг, яка відіграє помітну роль у забезпеченні зайнятості населення та джерелом поповнення бюджету. Наданням послуг у Чернігові займаються понад 25% фізичних осіб-підприємців і 30% юридичних осіб від загальної кількості суб’єктів малого підприємництва.

У вересні 2012 року створено Центр надання адміністративних послуг, робота якого дає можливість уникати значних черг та скоротити термін на оформлення документів дозвільного характеру або отримання адміністративної послуги, як суб’єктам господарювання і мешканцям нашого міста, так і області.

учасниками Центру є 32 адміністративні органи, співробітники яких, згідно графіку надають необхідні консультації.

За період з вересня 2012 року до травня цього року до Центру надійшло майже 7 тис. заяв і документів від юридичних та фізичних осіб м. Чернігова й області. Для ефективної роботи Центру розробляється та впроваджується система електронного (автоматизованого) документообігу, що у подальшому дозволить скоротити час отримання адміністративних послуг.

За підсумками 2012 року обсяги капітальних інвестицій в економіку міста, без врахування малих підприємств склали майже 850 млн. грн., що становить 34,4% капітальних інвестицій Чернігівщини. У першому кварталі цього року обласним центром залучено 153 млн. грн. капітальних інвестицій, що на 49,3 млн. грн.. більше відповідного періоду минулого року. Станом на 1 квітня 2013 року обсяг прямих іноземних інвестицій склав 30,3 млн. дол. США. Темпи зростання до початку року 100,7% (у минулому році на відповідну дату було 95,5%).

Із економічним розвитком Чернігова, пожвавленням підприємництва пов'язані питання зайнятості та виплати заробітної плати.

Статус безробітного у Чернігові на кінець 2012 року мали майже 3800 осіб. За станом на 1 січня 2013 року рівень зареєстрованого безробіття у місті становив 2% населення працездатного віку. У І кварталі рівень зареєстрованого безробіття, за розрахунками, досяг 2,3%. Одним із чинників зростання стали зміни у Законі "Про зайнятість населення".

Разом з тим, торік на підприємствах Чернігова було створено майже 8 тис. нових робочих місць. Упродовж січня-березня 2013 року створено 1575 нових робочих місць. Загалом на рік ми ставимо завдання створити 5700 нових робочих місць, працевлаштувати 4790 осіб, залучити до виконання оплачуваних громадських робіт 1740 осіб та забезпечення професійного навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації 1105 безробітних громадян.

Середньомісячна заробітна плата за 2012 рік склала 2387 грн., що на 15,7% більше, ніж у минулому році. Однак вона значно поступається всеукраїнському рівню.

Ще одним нагальним питанням є ліквідація заборгованості із виплати заробітної плати. Діють міська та дві районні комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Постійно співпрацюємо з прокуратурою міста та області, Державною податковою інспекцією у місті Чернігові, управлінням Пенсійного Фонду України.

Це дало певні результати. За 2012 рік заборгованість із виплати заробітної плати скоротилась на 2,2 млн. грн., борг ліквідували 22 підприємства міста. На 1 січня цього року борг становив близько 10 млн. грн. у цьому питанні міська влада зосереджує увагу не лише на ліквідації заборгованості із заробітної плати, а й на шляхах підвищення ефективності роботи підприємств-боржників. Відстежуються та вживаються всі можливі заходи із забезпечення розрахунків з підприємствами-боржниками з боку замовників за виконані роботи та послуги.

Упродовж всього періоду своєчасно та в повному обсязі виплачувалася заробітна плата працівникам бюджетних установ, що утримуються за рахунок міського бюджету. У визначені терміни проводився розрахунок за енергоносії та комунальні послуги, спожиті бюджетними установами.

За 2012 рік загальний обсяг бюджету міста Чернігова за доходами зріс на 33,8% або на 294,2 млн. грн., причому збільшувались як обсяги власних надходжень, так і трансферти з державного та обласного бюджетів.

Завдяки плідній праці депутатського корпусу та затвердженню Чернігівською міською радою уточненої нормативно-грошової оцінки земель міста Чернігова, надходження від плати за землю збільшились у 1,6 рази – до 80,5 млн. грн.

Значним здобутком співпраці депутатів міської ради та виконавчого комітету можна вважати зростання у цей період обсягу бюджету розвитку в 1,9 рази до 53,6 млн. грн. у 2012 році. Цьому сприяло удосконалення спрощеної системи оподаткування з урахуванням змін у податковому законодавстві та підприємницькому середовищі.

За І квартал 2013 року бюджет міста Чернігова отримав до загального і спеціального фондів (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) 240,4 млн. грн. Забезпечено приріст надходжень до обсягів відповідного періоду минулого року у розмірі 19,5 млн. грн. або 8,8 %.

Незважаючи на те, що 2012 рік було розпочато з кредиторською заборгованістю за грудень попереднього року та незабезпеченістю оплати праці працівників бюджетної сфери майже на 3 місяці, ці проблеми вдалося врегулювати. Упродовж року, завдяки здобуткам з наповнення міської скарбниці щодо перевиконання власних надходжень в сумі 7 млн. грн. та плідній співпраці всіх гілок влади і депутатів всіх рівнів, місто отримало додатковий обсяг дотації з державного бюджету, що забезпечило у повному обсязі виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам соціально-культурної сфери бюджету міста. І вже 2013 рік розпочато без заборгованості з оплати праці.

Завдяки наповненню у 2012 році бюджету продовжувалася реалізація міських комунальних програм. Зокрема, Програми освітлення, розпочатої ще 2005 року (0,7 млн. грн.). Встановлено 35 пристроїв GSM контролю за мережами зовнішнього освітлення, понад 130 світильників з енергозберігаючими лампами, замінено майже 6 кмкабелю і дроту, 72 електроопори. На Програму ремонту покрівель було виділено 1,6 млн. грн. За Програмою модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді міста Чернігова (спрямовано 0,4 млн. грн.) проводились роботи з експертного обстеження, виготовлення проектів модернізації (капремонту) ліфтів. Відремонтовано ліфти 8 житлових будинків міста. У рамках Програми реконструкції та відновлення дитячих ігрових і спортивних майданчиків встановлено 18 дитячих ігрових майданчиків.

2012 року тривали роботи з очищення річки Стрижень. На полігоні твердих побутових відходів розпочаті роботи з будівництва установки для утилізації рідких токсичних відходів. Відповідно до умов договору між управлінням ЖКГ міської ради та ПАТ "Облтеплокомуненерго", розпочалася реалізація проекту з добування біогазу, який може використовуватися для опалення через котельну на вул.Інструментальній,17. Введено в дію очисні споруди на Чернігівському відділенні ПАТ "САН ІнБев Україна".

У 2012 році проведено капітальний ремонт даху інфекційного відділення міської лікарні № 2, покрівель дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, фасадів загальноосвітніх навчальних закладів (1,2 млн. грн.), систем каналізації і туалетних кімнат дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів (0,6 млн. грн.).

Оновлювалась комунальна інфраструктура: Для виконання робіт з благоустрою міста комунальне підприємство "АТП-2528" придбано вакуумно-підмітальне обладнання для прибирання доріг.

Введено в експлуатацію реконструйовані водопровідні насосні станції ІІ підйому "Ялівщина", "Бобровиця", "Подусівка" та "Полуботки", напірний каналізаційний трубопровід від КНС-2 "Бобровиця" до вул. Шевченка, новозбудовану квартальну модульну котельню для теплопостачання житлового мікрорайону по вул. Борщова, 4-в, підвищувальну водопровідну насосну станцію з зовнішнім водопроводом для групи житлових багато-квартирних будинків по вул. Красносільського. Реконструйовано та введено в експлуатацію 3 котельні.

Було виконано поточний ремонт майже 18 тис.кв.м та капітальний ремонт 13 тис.кв.м асфальтобетонного покриття. Проводились роботи з ремонту та встановлення пішохідного огородження, ремонту зупинок громадського транспорту, відремонтовано чотири світлофори, замінено на нові 525 дорожніх знаків.

Зроблено перші кроки до будівництва сміттєпереробного комплексу. Зокрема, виділено кошти на розробку бізнес-плану, який має бути вже готовий та представлений на розгляд Мінрегіонбуду.

Вперше в Чернігові здійснювалися заходи для порятунку каштанів від балканської молі. Науковці позитивно оцінили досвід і робота з порятунку дерев триватиме і цього року.

Поступово покращується ситуація з введенням в експлуатацію житла. У 2012 році введено 372 житловий об’єкт загальною площею майже 86 тис. кв. м., що на 12,6% більше порівняно з минулим роком та на 32 % від запланованого.

Завершено роботи з розроблення проектів "Детальний план території району П'яти кутів", "Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку "Кордівка" з міським садом", "Детальний план території третього мікрорайону житлового району Масани". На даний час ці матеріали підготовлені для передачі на погодження до органів управління або для проведення громадського обговорення, як цього вимагає чинне законодавство. Працюючи над містобудівною документацією, ми думаємо про майбутнє, про перспективи розвитку рідного міста.

Важливою складовою щоденного життя чернігівської громади є діяльність громадського транспорту. Торік пасажирський автотранспорт Чернігова перевіз майже 59 млн. пасажирів, що на 20% більше рівня попереднього року. Актуальною у цій сфері залишається проблема повноти відшкодування витрат перевізників за перевезення пасажирів пільгових категорій, частка яких у загальних обсягах перевезень досить значна – 55%.

Незважаючи на те, що обсяги пасажирських перевезень, здійснений тролейбусами виріс більше ніж на 16%, перевезення пасажирів з платним проїздом скоротились у минулому році на 6%. Однією з причин скорочення є зношеність рухомого складу Чернігівського тролейбусного управління. Ми з надією сприймаємо наміри уряду продовжити дію державної програми з придбання електротранспорту на умовах співфінансування. Цього року місто на таких умовах готове придбати 10 нових тролейбусів, звичайно чернігівського виробництва.

І у 2012 році, і нині Чернігів залишається єдиним обласним центром в Україні, де збережено пільгові перевезення до садово-городніх ділянок та дачних масивів. Щовівторка і четверга 12-ма автобусами безкоштовно до дачних масивів перевозять пасажирів усіх пільгових категорій.

Існуюча на даний час мережа маршрутів міського пасажирського транспорту охоплює фактично всі житлові та промислові райони міста і формування її практично вже завершено. Хоча у 2012 році змінено схеми автобусних маршрутів №30, №33, №36, №44, що дозволило забезпечити безпересадочний проїзд мешканців міста до нових торгових центрів по вул. Кільцева та покращити транспортне сполучення між мікрорайоном ЗАЗ, дачними і гаражними кооперативами по вул. Кільцева з вул. Рокоссовського, Шевченка, Толстого.

Продовжуємо роботу щодо проведення тролейбусної лінії по вулиці 50 років ВЛКСМ. У квітні цього року затверджено проектно-кошторисну документацію. Планується будівництво майже 4 км тролейбусної лінії. Вартість проекту – понад 10 млн. грн. Цей проект є дуже важливим для Чернігова, зважаючи на подальшу розбудову мікрорайону Масани, і він має стати реальним!

Енергозбереження – один з пріоритетних напрямків розвитку Чернігова. У цій сфері застосовуються кращі світові практики, плідно співпрацюючи з німецькими фахівцями проекту Українсько-Німецького технічного співробітництва "GІZ" та Американською агенцією з міжнародного розвитку у рамках проекту "Реформа міського теплозабезпечення". У 2012 році розпочалась реалізація на умовах співфінансування пілотного проекту з "Енергоефективної реновації колеіуму №11". У ході його реалізації буде замінено застарілі дерев’яні вікна на металопластикові, утепленні стіни, дах, підвал та встановлено індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням. Від Українсько-німецького проекту GIZ отримано матеріали та металопластикові конструкції майже на 1 млн. грн. Проект буде завершено цього року.

Крім того, за рахунок коштів Проекту GIZ "Енергоефективність у будівлях" у трьох будівлях міської лікарні №1 встановлено чотири системи автоматичного регулювання теплової енергії з обліком споживання теплоносія. Витрачено майже 350 тис. грн. Продовжуємо вкладати і власні кошти. Лише в рамках виконання Програми енергозбереження у закладах освіти з міського бюджету у 2010-2012 роках витрачено 7 млн. грн. Економія від впровадження усіх заходів становитиме до третини витрат на енергоносії.

На реалізацію Програми енергозбереження в закладах культури м. Чернігова на 2013 – 2015 у бюджеті міста на 2013 рік передбачено понад 640 тис грн. У будівлях міської лікарні №1, дитячої поліклініки №1 та денному стаціонарі Дитячої поліклініки №2 частково планується замінити дерев’яні вікна на металопластикові, лампи розжарювання на енергозберігаючі, відремонтувати інженерні системи.

Стабільно розвивається гуманітарна сфера.

Забезпечується якісне надання населенню послуг з охорони здоров’я. На базі лікарні №2 на початку року було відкрито міський травмпункт, а наприкінці вересня – Центр діагностики та малоінвазивної хірургії ока. Якщо раніше такі оперативні втручання проводилися у Києві, то зараз чернігівці можуть отримати допомогу у рідному місті.

За рахунок коштів міського, обласного бюджету та коштів благодійників закуповується фізіотерапевтичне, лабораторне та інше медичне обладнання. Проте матеріально-технічна база потребує оновлення. Актуальною залишається проблема забезпеченості лікарськими кадрами.

В освітній галузі у звітному періоді оновлювалась матеріально-технічна база, обладнано нові комп’ютерні класи в шести загальноосвітніх навчальних закладах міста. Розширилась мережа дошкільних закладів. Відкрито 2 додаткові групи для дітей молодшого дошкільного віку. Школярі та вихованці дитячих садочків забезпечувались гарячим харчуванням.

Про якість освіти говорять результати досягнуті учнями на олімпіадах усіх рівнів. За підсумками навчання 118 випускників чернігівських шкіл нагороджені золотими і срібними медалями. Актуальною проблемою залишається комп'ютеризація навчальних закладів. Останнє масштабне оновлення було здійснено у 2005 році. Це питання набуває особливо значення, зважаючи на той факт, що з 1 вересня основи комп'ютерної грамотності будуть викладатися з 2-го класу.

У рік Євро-2012 спортивні досягнення чернігівських спортсменів також залишилися помітними на всеукраїнському рівні. Насамперед, завдяки Олені Костевич, яка на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні здобула дві бронзові медалі. 2012 року Чернігівська міська рада збільшила грошові винагороди для спортсменів – переможців і призерів міжнародних змагань (за перемогу на Олімпійських іграх – удвічі). Завершено будівництво та введено в експлуатацію навчально-спортивну базу комунального позашкільного навчального закладу "Дитячо-юнацька спортивна школа "Чернігів", збудовано спортивні майданчики для пляжного футболу та волейболу на пляжі "Золотий берег", облаштовано "Стежину здоров'я" у Центральному парку культури та відпочинку. Також у парку з'явився новий сучасний атракціон "Говерла".

За рейтингом журналу "Фокус" у 2012 році Чернігів увійшов до першої десятки серед 50 міст України за кількістю різноманітних подій, також Чернігів належить до найбільш культурних міст країни. Традиційними для міста стали різноманітні конкурси та фестивалі, що збирають учасників не тільки з Чернігова й Чернігівщини, а й усієї України. Можна вважати досягненням і той факт, що понад 100 учнів та 23 творчих колективи стали у 2012 році переможцями міжнародних, всеукраїнських мистецьких конкурсів, фестивалів, олімпіад.

Найбільш яскравими, за оцінками експертів, були велодень у Чернігові, "Сплав на плотах із сміття?! Чом би й ні!", "Чернігів - екстрим – сіті", "Зелена сцена" та ін. Зроблено кроки для популяризації міста, у тому числі "5-й канал" відзняв новий документальний фільм про туристичні можливості Чернігова, а ТРА "Новий Чернігів" презентував новий чотиримовний відеофільм "Чернігів". Нині теж вживаємо заходів для популяризації міста, приваблення туристів. В більш масштабному форматі працює "Зелена сцена", уперше у Чернігові відбулося відкриття туристичного сезону.

Певне позитивне значення у розвитку туристичних можливостей міста мало відкриття безкоштовних Wi-Fi зон по проспекту Миру від Катерининської церкви до пам’ятника загиблим в Афганістані, у скверах М.Попудренка та Б. Хмельницького. Плануємо розширювати кількість безкоштовних Wi-Fi зон. 2012 року у місті поблизу Спасо-Преображенського собору відкрито пам'ятник благовірному Ігорю – князю Чернігівському і Київському. Розглядається питання встановлення у Чернігові пам'ятника всесвітньовідомому кіномитцю Олександру Довженку.

Пріоритетним цього року має стати відзначення 70-річчя визволення обласного центру Чернігівщини від фашистських загарбників. Ювілей повинен об'єднати нас, як дата пам'яті і шани людям, які визволили місто та відновили його. З цієї нагоди ми плануємо яскраві та масові заходи, та головною буде увага до ветеранів – вирішення питань їхнього соціального захисту і медичного забезпечення.

Шановні депутати!

У 2013 році ми і надалі повинні бути єдиною командою, спільно працювати над виконанням Програми соціально-економічного розвитку і бюджету Чернігова. Також робити внесок у втілення соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича та реформ різних сфер життя.

Як зазначив Президент України, "маємо зробити все, щоб справа реформ була не просто "політикою від держави", а справою та переконанням кожного активного громадянина".

Наша подальша робота не обіцяє бути легкою, однак у випробуваннях гартується міць характеру, формується справжній професіоналізм. Ми всі – влада, представники промислового комплексу, бізнесу, громадськості – повинні бути єдиними у подоланні труднощів. Працювати відповідально і на користь територіальної громади міста. Ми неодноразово це вже демонстрували.

Не маємо права сподіватися, що одного ранку ми прокинемося і настане час "землі обітованої". Добробут та благополуччя у рідному місті можемо створити тільки власноруч – своїм розумом, своїми руками, своєю працею.

Нам потрібно працювати спільно для ефективного результату та добробуту людей. І ми будемо виконувати поставлені завдання.

Дякую за увагу!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ