На Одещині правоохоронці активізували боротьбу з кіберзлочинністю

На Одещині правоохоронці активізували боротьбу з кіберзлочинністю

08.06.13 15:48 0 1361
Одеські борці з кіберзлочинністю проводять комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Трікстер». В рамках даної операції правоохоронці спрямують зусилля на виявлення та документування протиправних дій членів злочинних груп та окремих осіб, причетних до шахрайського заволодіння коштами громадян у сфері електронної комерції.

Також працівники міліції здійснюватимуть моніторинг рекламних оголошень, друкованих засобів масової інформації та мережі Інтернет з метою виявлення фактів порушень чинного законодавства України, пов’язаних з заволодінням грошима громадян шляхом їх залучення у віртуальні проекти, що мають ознаки фінансових пірамід, та надання інших фінансових послуг в інтернет-мережі.

У разі виявлення такої інформації працівники Управління з кіберзлочинністю вживатимуть відповідні заходи та проводитимуть ретельні перевірки.

Згідно міліцейської статистики, майже третину від усіх зареєстрованих злочинів складають протиправні заволодіння коштами громадян з використанням саме інтернет-мережі.

«Шановні громадяни, - звертається до мешканців Одеси та області начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю Одещини Юрій Виходець, - будьте обережними та перш, ніж комусь довіряти свої кошти, переконайтеся у порядності намірів цих людей».

Також нагадуємо основні схеми вчинення шахрайств з використанням інтернет-мережі:

- купівля-продаж товарів та послуг шляхом отримання передоплати,

- створення у кіберпросторі віртуальних фінансових пірамід,

- прийняття внесків у якості інвестицій, довірче управління фінансовими активами та надання інших фінансових послуг в інтернет-мережі, у тому числі, для участі в операціях на міжнародному міжбанківському валютному ринку,

- розіграш коштів чи подарунків, у тому числі, з використанням платних телефонних номерів чи коротких повідомлень,

- розміщення оголошень з пропозиціями високоприбуткової роботи вдома з обов’язковим первинним (вступним) внеском,

- пропозиції перераховувати кошти на так звані «чарівні гаманці», відкриті в небанківських електронних платіжних системах, що нібито автоматично збільшують вкладену суму та повертають вкладнику.

Крім того, злочинці активно використовують можливості різного роду віртуальних платіжних систем, які діють поза межами правового поля та непідконтрольні банківській системі і непідзвітні Держфінмоніторингу. Йдеться про так звані електронні гроші. Часто електронний гаманець реєструється на вигадані анкетні дані, а це призводить до безконтрольного здійснення операцій із грошима.

«Звертаюся також і до тих, хто все ще не залишає надії збагатитися за чужий рахунок, використовуючи електронні пристрої чи мережу Інтернет! – зауважив Юрій Олександрович. - Вищезазначені діяння суворо караються законом. Згідно ч.ч. 3 та 4 ст. 190 (шахрайство) КК України відповідальність за них передбачена у вигляді позбавлення волі на строк аж до 12 років».

ВЗГ ГУМВС України в Одеській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ