Кіровоградські правоохоронці поклали край злочинним діям Інтернет-шахрайки

Кіровоградські правоохоронці поклали край злочинним діям Інтернет-шахрайки

08.06.13 16:51 0 954
Працівники сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Кіровоградській області викрили 39-річну жительку обласного центру в скоєнні шахрайства стосовно користувачів одного із веб-ресурсів, що надає послуги з розміщення інформації щодо продажу різноманітних товарів та пошуку роботи. Раніше зловмисниця вже була засудження за скоєння подібного злочину до 3 років умовно. Нині їй загрожує покарання до 8 років позбавлення волі.

У ході проведення досудового розслідування правоохоронці встановили, що підозрювана наприкінці минулого року, перебуваючи в одному із Інтернет-клубів Кіровограда, зареєструвалася на сайті безкоштовних оголошень. Аби мати можливість спілкуватися із потенційними клієнтами, жінка вказала електронну адресу для листування, яку створила заздалегідь.

Після цього, зловмисниця розмістила на даному веб-ресурсі оголошення про продаж жилеток із хутра, а також додала фото товару, якого у неї не було, й намірів здійснювати його поставки потенційним покупцям вона, звичайно ж, не мала.

Через деякий час пропозицією шахрайки зацікавилася жителька столиці. Шляхом електронного смс-листування та телефонних переговорів киянка погодила з «продавчинею», яка представилася вигаданим ім’ям, ціну на вказаний товар, умови оплати та доставки. Потім довірлива клієнтка перерахувала на платіжну картку, рахунок якої вказала зловмисниця, кошти у сумі майже 2,5 тисячі гривень.

Як з’ясувалося, шахрайка скористалася банківською карткою, яку разом із паперовим конвертом, де був вказаний пін-код доступу до рахунку, знайшла на території парку в обласному центрі. Картка була відкрита на ім’я 31-річного кіровоградця, який, ймовірно, загубив її, але чомусь не заблокував – розповів начальник СБК УМВС в області Олександр Ляпун.

«Зловмисниця зняла отриманні гроші і розпорядилася ними на власний розсуд, при цьому, будь-який зв’язок із клієнткою припинила. Не отримавши бажаного товару, ошукана потерпіла звернулася в міліцію із заявою. Правоохоронці відкрили за цим фактом кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), та у результаті проведення слідчих дій вийшли на слід підозрюваної. Наразі матеріали досудового розслідування направлені до суду» – повідомив керівник міліцейського підрозділу.

Правоохоронці постійно вживають заходів щодо викриття подібних шахрайств. Так, наприклад, в період із 1 по 30 червня працівники міліції Кіровоградщини проводять цільову оперативно-профілактичну операцію під умовною назвою «Трикстер», яка спрямована на виявлення осіб, причетних до заволодіння коштами громадян у сфері електронної комерції, та припинення їх протиправних дій. Працівники міліції наголошують, що охочим отримати «легкі» гроші, доведеться відповідати за свої вчинки перед Законом.

СЗГ УМВС України

в Кіровоградській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ