У столиці Росії дострокові вибори мера призначили на вересень

У столиці Росії дострокові вибори мера призначили на вересень

08.06.13 20:23 0 961
Міська дума столиці Росії Москви на позачерговому засіданні призначила на 8 вересня дострокові вибори мера міста після відставки дотеперішнього керівника. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Виборча кампанія почнеться відразу по тому, як це рішення буде офіційно опубліковане.

Учора обласна дума Московської області призначила на цей же день вибори губернатора Московської області.

Позавчора президент Росії Володимир Путін прийняв відставку мера Москви Сергія Собяніна і призначив його виконувачем обов’язків мера. Путін також висловив підтримку достроковим виборам мера Москви.

Собянін, зі свого боку, підтвердив на зустрічі з президентом, що балотуватиметься на мера російської столиці.

Раніше повідомляли, що на цих виборах йому, можливо, протистоятимуть відомий блогер, юрист Олексій Навальний і підприємець Михайло Прохоров.

Перед тим Сергій Собянін заявив, що планує подати президентові прохання про відставку, щоб позмагатися за цю ж посаду у дострокових прямих виборах. За його словами, обраний мер зможе захищати інтереси мешканців російської столиці ефективніше, бо матиме політичну підтримку москвичів. Собянін, призначений на мерську посаду 2010 року, також підтримав ідею дострокових виборів мера у вересні, щоб вони збіглися з виборами губернатора Московської області.

Чергові вибори мали б відбутися 2015 року. Оглядачі вважають, що участь у дострокових виборах збільшує шанси Собяніна на перемогу, бо його супротивники матимуть тільки три місяці на підготовку.

Прямі вибори керівників російських регіонів, а Москва становить окремий регіон, у Росії повернули минулого року після восьмирічної перерви; протягом того часу голів суб’єктів федерації в Росії взагалі не обирали – законодавчі органи російських регіонів тільки затверджували на посаді кандидатів, яких їм подавав президент Росії. У Москві нинішні вибори мера будуть перші за десять років.

Водночас інший закон надав право регіонам відмовлятися від прямих загальнонародних виборів своїх керівників і передавати це повноваження законодавчим органам цих регіонів; кілька суб’єктів федерації вже скасували прямі вибори керівників. Опозиція побоювалася, що цим правом скористаються і два найбільші міста Росії, які є окремими регіонами: столиця Москва, а також Санкт-Петербург.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міністр оборони Грузії ...
Наступна новина: Північна Корея відновила ...

КОМЕНТАРІ