Ігор Зварич: Оволодівши європейським досвідом бізнес-інкубаційної діяльності, можемо підносити на вищий рівень функції бізнес-центрів

Ігор Зварич: Оволодівши європейським досвідом бізнес-інкубаційної діяльності, можемо підносити на вищий рівень функції бізнес-центрів

10.06.13 20:38 0 1040
9 червня формально фінішував в нашому регіоні проект «Підвищення підприємницького потенціалу прикордонного регіону шляхом створення інституцій підтримки підприємництва» HUSKROUA 0901/123, який Регіональний фонд підтримки підприємництва в Івано-Франківській області реалізовував з грудня 2010 року спільно з Регіональним консультаційно-інформаційним центром міста Прешова (Словаччина) в рамках Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2007–2013».

Своїми думками з приводу цього проекту поділився із журналістами заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич.

«Можемо говорити лише про проміжне, відносне завершення проекту, оскільки фінанси, передбачені на втілення його в життя (а левова частка їх - кошти Євросоюзу), вичерпано, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич. - По-друге, закінчився й термін обов’язкової консультативної підтримки та супроводу проекту з боку словацьких фахівців. Але казати, що з огляду на ці дві обставини проект буде цілковито згорнуто, а бізнес-інкубатори закрито, немає підстав».

На думку Ігоря Зварича, «як в Івано-Франківську, так і в Городенці й Рогатині знайдуть шляхи і способи для того, щоб інституції підтримки підприємництва в цих містах і далі працювали у звичному режимі». «Скажімо, як на мене, обласний бізнес-інкубатор логічно було б передати на баланс Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу - одного з асоційованих партнерів проекту, - зауважив Ігор Зварич. - Тим паче, що він і розташований в університетському приміщенні, а вчені вищого навчального закладу здійснюють науковий супровід його діяльності. По-друге, така інституція - це добра навчально-практична лабораторія для самих студентів вишу, яка, до того ж, сприяла б і його випускникам, котрі нерідко мають проблеми із працевлаштуванням, швидше й легше знаходити собі «місце під сонцем».

Ігор Зварич вважає, що «до позитивів реалізації проекту, про який мова, належить і те, що, оволодівши європейським досвідом бізнес-інкубаційної діяльності, можемо підносити на вищий рівень функції бізнес-центрів». «До речі, вони діють у кожному райцентрі, й такого немає в жодному іншому регіоні України, - наголосив Ігор Зварич. - Чимало з них утворено давно. Може й тому на Прикарпатті такий показник як кількість підприємців на 10 тисяч жителів - один з найвищих в Україні. Втім, хоч як, а нині висуваємо перед ними на найближчі півтора-два роки завдання з розширення їхніх повноважень, щоб вони не тільки надавали теоретичну допомогу діловим людям, а й виконували функції фондів підтримки підприємництва через програми фінансування й кредитування перспективних проектів, а також бізнес-інкубаторів, тобто працювали за принципом «три в одному». Адже життя не стоїть на місці й актуальність цих питань надалі загострюватиметься. Якщо раніше ми наголошували на необхідності спрощення процесу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, на усуненні перешкод у їхній діяльності, які виникали через надмірну «опіку» над ними контрольних органів, то тепер підкреслюємо потребу прискорення розвитку малого й середнього бізнесу. і це буде цілком посильно для таких триєдиних структур. А з розвитком місцевих бюджетів їхні можливості лише зростатимуть».

У громадській організації «Бізнес-інкубатор в Івано-Франківській області» виготовили на допомогу підприємцям і видрукували під рубрикою «Ключ до успішного бізнесу» п’ять комплектів методичних матеріалів «Дозвільна система та ліцензування об’єктів господарської діяльності. Реєстрація «ноу-хау», «Фінансове забезпечення підприємницької діяльності», «Інвестування бізнесу», «Бухгалтерська звітність та оподаткування», «Правові аспекти підприємництва».

«Достатньо побіжно погортати їх, аби переконатись, що то вельми змістовні керівництва до дії, - каже Ігор Зварич. - А ще раніше видали «Спільний українсько-словацький каталог бізнес-ідей прикордонних регіонів». Ці добротні «інструменти» для ефективної діяльності вже передали на початку червня в районні бізнес-центри як у вигляді брошур, так і в електронному варіанті, щоб їх завше можна було доповнити новими нормативними й регуляторними актами та іншими профільними документами, якщо такі з’являться в законодавчому полі України, і перевидати».

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку микола Романюк ...
Наступна новина: У Львові продовжуватимуть ...

КОМЕНТАРІ