На території України очікується мінлива погода

На території України очікується мінлива погода

11.06.13 08:22 0 1034
Минулого тижня на території України утримувалась типова літня погода – із грозовими дощами, подекуди з градом та шквалистими поривами вітру. Протягом найближчих днів погодні умови будуть поступово змінюватись.

«У західних областях очікуються щоденні помірні опади. Сильні дощі пройдуть у Карпатському регіоні. Це може призвести до невисоких паводків на місцевих річках без загрози для життєдіяльності населення. На півночі України упродовж найближчих трьох діб спостерігатимуться зливи із грозами. Водночас, на півдні і сході утримуватиметься переважно суха погода з високим температурним режимом», – розповів під час брифінгу директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

За його словами, на півдні, сході і частково в центральних областях температура повітря сягатиме +28…+33 °С, на решті територій – +25…+30 °С. Найпрохолодніше 11-13 червня буде на заході – +20…+25 °С.

Ситуація з підтопленнями на території країни поступово поліпшується. Зберігається досягнення небезпечних відміток у Волинській, Рівненській, Чернігівській областях. Шари води на заплавних територіях щодоби зменшуються на 10-20 см. На карпатських річках рівні поступово ідуть на спад, лише на р. Тиса біля Чопа вони зросли до 58 см через дощі.

Водночас, змінюється ситуація із паводковою хвилею в закордонній частині басейну р. Дунай. У Німеччині, Австрії, Словаччині наразі відмічається загальне зниження рівнів води на 50-130 см. У Братиславі і Будапешті досягнуті максимальні історичні відмітки. На паводкова хвиля відзначається на території Угорщини, де зростають усі ділянки, та частково на Румунській частині річки.

На Дунаї є два водосховища, які регулюють висоту паводкової хвилі. Зараз їх інтенсивно готують до прийому високої води. На українській ділянці водойми за останні 2 доби рівні почали зростати на 5-8 см. Максимальні показники на території України очікуються у середині третьої декади червня. Їх найвище значення буде становити: біля м. Рені – 480-520 см, м. Ізмаїл – 320-360 см, м. Кілії – 190-210 см, м. Вилкове – 145-155 см.

За словами Миколи Кульбіди, очікувати катастрофічної ситуації відповідно до цього прогнозу не потрібно, але необхідно готуватися до певних ускладнень.

Як розповів під час брифінгу заступник директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Віктор Кучера, 7 червня відбулося чергове засідання Міжвідомчого оперативного штабу під головуванням Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула. Були розглянуті організаційні заходи щодо готовності місцевих і центральних органів виконавчої влади до безаварійного пропуску паводка на українській ділянці Дунаю. Державна служба України з надзвичайних ситуацій прозвітувала про приведення у готовність сил трьох ешелонів (загалом – 1150 чоловік особового складу та 430 одиниць техніки й обладнання). Поблизу с. Орлівка біля м. Рені, починаючи з сьогоднішнього дня, здійснюються заходи щодо облаштування польового містечка для прийому сил першого ешелону.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомир чекає на ...
Наступна новина: У Львові відбулась VІІ ...

КОМЕНТАРІ