«Через порозуміння – до майбутнього» - під таким лозунгом відзначаються 70-ті роковини Волинської трагедії

«Через порозуміння – до майбутнього» - під таким лозунгом відзначаються 70-ті роковини Волинської трагедії

11.06.13 01:19 0 971
Волинська трагедія залишила у пам’яті українського та польського народів глибокий слід. І аби не допустити спекуляцій, перекручувань, фальсифікацій подій і фактів, маніпулювань історичною пам’яттю заради короткотривалих політичних вигод, необхідно про те, що було, як було і чому було говорити на повний голос. Говорити щиро, відверто, до кінця, не приховуючи найгостріших фактів. Погоджуючись з такою тезою, Інститутом Національної Пам’яті Республіки Польща, спільно з Міністерством закордонних справ сусідньої країни, організовано навчальний візит українських і польських журналістів у регіони, де протистояння 1942-43 років було найгострішим.

представники всеукраїнських та польських засобів масової інформації зустрілися із головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком. Участь у зустрічі взяли також Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи та Консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі.

Голова облдержадміністрації привітав гостей на Волинській землі та висловив слова вдячності Міністерству закордонних справ Республіки Польща за організацію такого навчання.

 

 

«Події 1943 року - надто трагічні і спроба знайти винних з будь якої сторони буде невдалою. Ми, українці, зі свого боку відповідей не шукаємо, а просто робимо те, що й належить нащадкам: по обидві сторони впорядковуємо кладовища, ремонтуємо дороги до них. Усі ці роботи тривають уже четвертий рік поспіль. Неважливо, чиї це поховання – українські чи польські, православні чи католицькі. Зроблено багато для збереження пам’яті, що підтверджує нашу європейськість», - зазначив голова облдержадміністрації.

Усі ці роботи здійснюються в рамках Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Польща про збереження місць поховання пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій та доручень Президентів обох країн.

«Ми - не політики, нам немає діла до голослівних заяв. Наша справа – аби пам'ять всіх полеглих була вшанована. Я звертаюся до політиків та громадських діячів: не заробляйте собі дешевої популярності у диспутах про Волинську трагедію. А навпаки – долучайтеся до вшанування та закликайте свої народи до примирення, прощення та молитви», - підкреслив голова облдержадміністрації.

«Українців та поляків єднають партнерські відносини, ми дружньо працюємо в різних сферах. Тому залишимо історикам вивчення тих страшних подій, щоб у політиці ніколи до них не повертатись», - наголосив Борис Клімчук.

 

 

Наступною зупинкою українських і польських ЗМІ у подорожі буде Люблін (РП), який є активним осередком досліджень Волинської трагедії з польського боку. По дорозі до Любліна група відвідає територію колишнього села Островки, де проводилися ексгумаційні роботи. Наприкінці візиту група побуває у Варшаві, де зможе зустрітися з польськими експертами, які протягом багатьох років займаються справами польсько-українського історичного та політичного діалогу.

Заходи з відзначення в області 70-річчя Волинської трагедії затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації Бориса Клімчука від 29 березня 2013 року №1878/17/2-13. Детально ознайомитися можна на офіційному веб-сайті ОДА у рубриці «Нормативно-правова база».

 

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ