У Львові під час медичної акції виявили 3 тисячі 214 осіб з підвищеним артеріальним тиском

У Львові під час медичної акції виявили 3 тисячі 214 осіб з підвищеним артеріальним тиском

11.06.13 12:25 0 810
Цього року традиційна акція «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбулася у Львові з 15 по 24 травня. За час акції було обстежено 113тис 551 особу. З них  вперше виявлено артеріальну гіпертензію у 3 тис 214 (2,8%) осіб. Взято на диспансерний облік 2 684 чол. (83,5%).

— Загалом за сім років в акції взяло участь 797 тис 965 громадян, з них вперше виявлено порушення артеріального тиску у 28 тис 807 (3,6%) осіб. Викликає занепокоєння, що підвищений тиск виявлено у молодих осіб до 18 років (0,6% від кількості обстежених). — наголошують медики

Нагадаємо, під час проведення цієї акції кожний громадянин мав змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках та лікарнях, де були розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також на підприємствах та організаціях тих районів, які обслуговують певні медичні міські установи. Артеріальний тиск можна було виміряти ще й у шести медичних пунктах-наметах, які були розташовані в найбільш людних місцях міста (пл. Ринок, пр. Шевченка, пр. Свободи, ЛНУ ім. Франка, пр. Чорновола, пр. Червоної Калини).

У акції брали участь волонтери (для вимірювання артеріального тиску в наметах) – студенти Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупинського. Пацієнтам з підвищеним артеріальним тиском було рекомендовано консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, було роздано освітні матеріали по АГ (пам`ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше). У рамках акції в закладах охорони здоров`я проводились семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби.

Ситуація із захворюванням на артеріальну гіпертензію у Львові

За статистикою від підвищеного тиску страждає третина українців, але насправді таких людей набагато більше. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у вісімнадцятирічних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку. Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше, на її ускладнення: в першу чергу це інфаркт міокарда та інсульт. Аналогічна ситуація спостерігається і у м. Львові, зокрема щороку помирають від інфаркту міокарда близько 200 львів`ян, а від інсульту – 400 осіб.

Водночас упродовж останніх років у Львові намітилися позитивна тенденція до зменшення захворюваності на інфаркт та інсульт та смертності від цих недуг.  Помітну роль у цьому відіграли традиційні превентивні акції з раннього виявлення АГ та підвищення санітарної культури населення.

Запровадження державного  регулювання цін на лікарські засоби  для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

Окрім того, держава посилила увагу до хворих на гіпертонічну хворобу. Так, 25 квітня 2012 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного  регулювання цін на лікарські засоби  для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Завдяки цьому проекту хворі на гіпертонію мають можливість за відповідними рецептами купувати гіпотензивні препарати за зниженими цінами.

Для цього пацієнту потрібно звернутися в територіальну поліклініку та отримати рецепт від лікаря, за яким у визначеній аптеці йому нададуть ліки за зниженою ціною.

Кожен лікар, який виписує рецепт на лікарський зас

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ