На Львівщині психіатрам допомагає арт-терапія

На Львівщині психіатрам допомагає арт-терапія

11.06.13 11:26 0 1003
У київському Будинку вчителя стартував Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх!». Проект охопить всі регіони України та презентуватиме творчість пацієнтів з проблемами психічного здоров’я у різних напрямках мистецтва, сприятиме реінтеграції пацієнтів у повноцінне соціальне життя суспільства.

Як інформують у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА, питання є надзвичайно актуальним, адже за даними Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, на початок 2013 року 2,5% жителів України знаходилися під наглядом психіатра.

Презентація проекту розпочалась із спектаклю «Двірнича спілка» театру Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні. Постановку готували упродовж року, і в ній беруть участь пацієнти лікарні, професійні актори, медичні працівники.

За словами завідувача кафедри психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти ЛНМУ імені Д. Галицького, головного лікаря Львівської обласної психіатричної лікарні Олександра Фільца, арт-терапія дуже важлива для таких пацієнтів і ще важливіше те, що поруч з ними у спектаклі беруть участь здорові люди. «Метод арт-терапії для психічно неврівноважених хворих застосовували ще у Давній Греції. Наш театр започатковано 16 років тому.  Така терапія відкриває пацієнтів, дозволяє їм увійти в систему нормальних емоційних стосунків. Тому, майже ніхто із учасників вистави (пацієнтів) давно не лежить у лікарні, а лікується амбулаторно. Це і є пряма соціалізація», – зазначив він.

Проект «Мистецтво, що об’єднує всіх!» реалізується за підтримки МОЗ України, посольства Великої Британії в Україні та громадських організацій.

Його мета – привернути увагу громадськості до потреб десоціалізованих членів суспільства – психоневрологічних хворих та допомогти їм у питаннях реабілітації та соціальної адаптації.

Після презентації проекту головні спеціалісти та експерти України з питань психіатрії, на круглому столі, що відбувся в рамках проекту «Мистецтво, що об’єднує всіх!» поділилися досвідом застосування арт-терапії. На офіційному сайті МОЗ України одночасно відбувалась онлайн трансляція заходу. Завдяки цьому він був доступний для представників всіх регіональних департаментів охорони здоров’я.

Департаменту охорони

здоров’я ЛОДА

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині краянам ...

КОМЕНТАРІ