Віктор Ратушняк:

Віктор Ратушняк: "Законопроект "Про мирні зібрання" жодним чином не обмежує прав громадян"

11.06.13 12:35 0 1179
Про це заступник міністра внутрішніх справ України повідомив під час проведення прес-конференції у Кабінеті міністрів України, присвяченій проектові Закону України  «Про мирні зібрання».

За його словами, поглиблений аналіз подій, які мали місце останнім часом у таких країнах як Франція, Німеччина, Великобританія, Швеція і на останок Туреччина, переконливо підтверджує необхідність прийняття такого закону. У всіх цих країнах масові порушення громадського порядку виникали саме із мирних зібрань громадян.

Події, що мали місце 18 травня цього року, лише підтверджують необхідність законодавчого врегулювання проведення мирних зборів. Основне завдання, яке ставить перед собою Уряд України на сьогоднішній день – це забезпечення конституційного права громадян на мирні зібрання, а саме – прийняття спеціального закону, який регулював би відносини належним чином у цій сфері.

Віктор Ратушняк зазначив, що ключові моменти законопроекту «Про мирні зібрання» вже були обговорені на розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Там було прийнято рішення внести законопроект на сесію у вересні цього року.

– Хочу запевнити Вас, що законопроект «Про мирні зібрання» жодним чином не обмежуватиме право громадян на мирні збори, – наголосив заступник Міністра внутрішніх справ.

Віктор Ратушняк зазначив, що під час засідань робочої групи по розробці тексту законопроекту було досягнуто домовленості про включення в проект ряду концептуальних моментів. Йдеться, зокрема, про розширення переліку предметів, що їх заборонено мати при собі учаснику масового заходу (зброю, колючо-ріжучі предмети, боєприпаси, піротехніку), а також положення про заборону використання засобів приховування обличчя.

- Збори можна буде проводити у публічних місцях. Якщо під час масового заходу не будуть дотримані норми закону, організатори акції, а також самі правопорушники будуть нести адміністративну або кримінальну відповідальність, – заявив Віктор Ратушняк. - Адже правопорушники повинні чітко усвідомлювати, що порушивши Закон, винний неодмінно понесе покарання.

Ще одне принципове питання стосується обов’язкового встановлення термінів для сповіщення організаторами масового зібрання місцевих органів влади про його проведення. 48 годин – саме такий час на думку експертів оптимальний для вирішення усіх питань. За цей час місцеві органи влади та органи внутрішніх справ зможуть попередньо розрахувати необхідну кількість особового складу для забезпечення громадського порядку і, таким чином, не допустити зіткнень між прихильниками різнополярних політичних сил, оскільки при цьому можуть постраждати як самі учасники масових заходів, так і сторонні громадяни.

- Проект закону спрямований на підтримання громадського порядку, безпеку всіх без винятку громадян, забезпечення гарантованих Конституцією України їх прав і свобод, – зауважив Віктор Ратушняк.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ