На Закарпатті понад 400 рятувальників у постійній готовності до ліквідації водної небезпеки

На Закарпатті понад 400 рятувальників у постійній готовності до ліквідації водної небезпеки

11.06.13 19:03 0 1254
Про це 11 червня розповів начальник Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Зважаючи на паводкову ситуацію, що склалася у Європі, зокрема і сусідній Угорщині, закарпатські «надзвичайники» готові до можливих підтоплень.

- 20 моторних та веслових човнів, 58 мотопомп, катер МАРС-700, аероглісер, два плаваючі транспортера, 3 пожежно-насосні станції та 9 одиниць інженерної техніки у разі необхідності можна буде оперативно задіяти. Також понад 400 осіб особового складу знаходяться у режимі постійної готовності, і в будь-який момент готові до ліквідації водної небезпеки, - підкреслив Мирослав Щербей.

Цього літа уже зафіксовані підтоплення у Іршавському, Тячівському районах та смт. Міжгір’я. У селі Луково та Білки стоками було підтолені присадибні ділянки, колодязі та сільгоспугіддя. Підтоплень житлових будинків не було. Після того як місцевими громадами були прочищені стічні канали, вода відразу зійшла самоплином. Залучати підрозділи не довелося.

Аналогічне підтоплення сталося 10 червня в смт. Міжгір’я. Через утворення сміттєвого затору в потічку місцевими стоками було підтоплено 6 присадибних ділянок. Після того, як дренажну систему почистили, вода також зійшла. Для відведення води залучалися й рятувальники ДПРЧ-4 смт Міжгір’я. У селі Біловарці, що у Тячівському районі, підтоплення спричинене теж захаращеністю водовідведень та засміченням дренажних каналів.

- Хочу підкреслити, що таких ситуацій можна і потрібно уникати. Сільські голови, мешканці сіл мають слідкували за каналами, річками, вчасно їх чистити. Натомість місцеві мешканці скидають туди сміття та весь непотріб, який і стає причиною того, що вода не може безперешкодно зійти, - пояснив головний «надзвичайник» області.

У гірській місцевості існує проблема зі створенням легальних сміттєзвалищ, адже ті повинні мати певні параметри:

- У гірських селах мало рівнинної території на якій можна створити легальне сміттєзвалище. Тож, як мені відомо, голова обласної адміністрації Олександр Ледида звернувся до профільного міністерства з пропозицією спростити процедуру та змінити параметри для облаштування ділянок для розміщення відходів саме у гірських районах, - відзначив Мирослав Щербей.

Зацікавило журналістів і питання стосовно пошуків громадянина Чехії, що зимою безслідно зник у Карпатах:

- Після того, як у горах зійшов сніг, ми повторно провели пошуки чеського туриста. Проте, на жаль, жодних зачіпок, що давали б нам хоч якийсь натяк на можливе місцезнаходження зниклого не знайдено. Наразі цією справою займаються правоохоронці, - розповів начальник У ДСНС України у Закарпатській області.

Прес-центр ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ