У Луцькій міській клінічній лікарні розпочинають реалізацію міжнародного проекту

У Луцькій міській клінічній лікарні розпочинають реалізацію міжнародного проекту

11.06.13 20:00 0 1371
Начальник управління охорони здоров’я міської ради Федір Кошель та головний лікар міської клінічної лікарні Лариса Духневич провели прес-конференцію з питань реалізації проекту лікування опікових хворих, який реалізується у рамках програми Транскордонного Співробітництва «Польща–Білорусь–Україна».

Лариса Духневич зазначила, що комунальний заклад «Луцька міська клінічна лікарня» сумісно з керівництвом публічного закладу охорони здоров'я міста Ленчна (Люблінське воєводство, Польща) у 2012 році виграли грант програми Транскордонного Співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013» для реалізації проекту «Транскордонна взаємодія для запобігання і лікування важких випадків опіків на польсько-українському кордоні». Кошторисна вартість всього проекту 1 334 983,95 євро. Кошторисна вартість української частини проекту 203 041,46 євро. Також частину коштів для реалізації цього проекту виділить Луцька міська рада. Наша частина співфінансування становить 500 тисяч гривень.

За її словами, участь у такому проекті – це хороша можливість покращити матеріальну базу лікувальної установи. На жаль, фінансується медична галузь недостатньо. Вільних коштів для закупівлі нової апаратури теж немає. А участь у проекті програми транскордонного співробітництва «Польща–Білорусь–Україна» дасть можливість покращити матеріальну базу Волинського обласного опікового центру, який функціонує у міській клінічній лікарні.

Лариса Духневич зауважила, що наші лікувальні заклади мають надавати такий же комплекс медичних послуг, як і в країнах ЄС. Вона наголосила, що наші методики не відстають від європейських, а інколи є кращими, однак, нам не вистачає сучасного обладнання.

За її словами, за грантові кошти планують придбати реанімобіль з оснащенням для транспортування й надання кваліфікованої швидкої медичної допомоги хворим з важкою опіковою травмою силами бригади комбустіологів на догоспітальному етапі. Також заплановано оснащення сучасними ліжками та обладнанням палати інтенсивної терапії на два ліжко-місця для Волинського обласного опікового центру.

Також вона повідомила, що наприкінці червня місяця делегація Луцької міської клінічної лікарні поїде вивчати досвід польських колег.

Експерт проекту Андрій Смолянінов зазначив, що перша медична допомога хворим з опіковою травмою надається працівниками первинної ланки - персоналом швидкої медичної допомоги та сімейними лікарями. Кваліфікована медична допомога надається лікарями-травматологами та лікарями-хірургами центральних районних лікарень. Хворі з важкими опіками доставляються для надання високоспеціалізованої медичної допомоги в Волинський обласний опіковий центр.

Він наголосив, що проект направлений на вирішення наступних проблем: низький відсоток пацієнтів з глибокими опіками отримують спеціалізоване лікування, низький рівень обізнаності людей про небезпеку глибоких опіків і їх вплив на здоров'я, низький рівень обізнаності про можливості співпраці між опіковими центрами у Польщі та Україні, недостатньо обладнані опікові центри - відсутність необхідних пристроїв та транспортних засобів, відсутність координації та співпраці у попередженні та лікуванні глибоких опіків у польсько-українській прикордонній зоні.

Андрій Смолянінов наголосив, що реалізація проекту призведе до збільшення технічних та організаційних можливостей лікарень та опікових центрів з ефективного лікування глибоких опіків. В рамках цього проекту буде придбане обладнання, яке дозволить розширити коло та підвищити стандарти лікування хворих.

Крім того, заплановані інформаційні та популяризаційні заходи підвищать обізнаність населення в області небезпеки опіків та дозволить лікарям обмінятися досвідом. Довгостроковий результат проекту є базою для майбутнього створення транскордонної системи медичної допомоги, яка має прискорити розвиток та інтеграцію Польсько-Української прикордонної зони.

Загальною метою проекту є покращення рівня охорони здоров'я мешканців Польсько-Української прикордонної зони шляхом створення постійної бази для співпраці в області попередження та лікування глибоких опіків.

Планується створення чіткої системи надання медичної допомоги пацієнтам з важкою опіковою травмою на польсько-українському кордоні із залученням експертів системи боротьби з надзвичайними ситуаціями, прикордонної та митної служб.

Звернувся до присутніх й начальник управління охорони здоров’я міської ради Федір Кошель. Він наголосив, що участь у міжнародному проекті дозволить оновити матеріально-технічну базу лікарні. За його словами, наша медицина має рухатись вперед, впроваджувати нові методики лікування і застосовувати сучасне обладнання.

Він наголосив, що нині у нас уже є хороша апаратура, однак, обстеження на ній коштує дорого і, на жаль, не усі наші громадяни мають фінансову можливість пройти його. Тому держава має продумати якийсь механізм, аби це було доступно усім, зокрема, через впровадження страхової медицини.

Федір Кошель наголосив, що нині у місті роблять кроки до наближення системи охорони здоров’я до лучан. Відкриваються амбулаторії сімейної медицини у мікрорайонах міста. І цим шляхом необхідно йти й надалі.

Поінформувавши учасників прес-конференції про суть та особливості реалізації проекту, завідувач Волинського обласного опікового центру Роман Трач показав палату інтенсивної терапії опікових хворих.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Борис Клімчук: Робота ...

КОМЕНТАРІ