Борис Клімчук: Робота соціального фахівця – один із переконливих прикладів наміру держави у соціальному захисті «дійти до кожного»

Борис Клімчук: Робота соціального фахівця – один із переконливих прикладів наміру держави у соціальному захисті «дійти до кожного»

11.06.13 20:06 0 1143
Голова облдержадміністрації Борис Клімчук під час засідання Комітету з економічних реформ під головуванням Президента України Віктора Януковича, доповів про результати роботи соціальних фахівців у Волинській області.

Борис Клімчук насамперед від імені усіх волинських сімей, а особливо сільських мешканців (у нас їх – більше половини населення), подякував Президенту України Віктору Януковичу за ініціативу. «Завдяки Вашій політичній волі, робота соціального фахівця – один із переконливих прикладів наміру держави у соціальному захисті «дійти до кожного», - зазначив він.

«У липні 2012 року з державного бюджету Волинь отримала 13 мільйонів гривень для запровадження 413-ти посад фахівців із соціальної роботи. У 2013-му через механізм співфінансування з державного та місцевого бюджетів нам вдалось повністю зберегти цю мережу, залучивши до праці ретельно відібраних і добре навчених людей, ефективність роботи яких стала відчутною вже за півроку», - поінформував Борис Клімчук.

«Ми свідомо зробили акцент на сільських територіях, оскільки, у порівнянні з містами, тут – нижчий рівень поінформованості та менш розгалужена соціальна інфраструктура. Фахівці, у нас закріплені за кожною, без винятку сільською та селищною радою, а у містах - за мікрорайонами. Загалом їх працює 383», - продовжив голова облдержадміністрації.

«Ми пішли ще далі і у поміч соціальним фахівцям мобілізували людей, які у громадах завжди були в пошані. При кожній сільській, селищній, раді та у містах районного значення ми створили координаційну раду. До її складу увійшли: сільський голова, директор школи, священик, завідувач ФАПу, дільничний міліціонер, працівник терцентру. Окрім різнобічної практичної і комплексної допомоги, члени координаційної ради є також провідниками інформаційно-освітньої роботи, спрямованої на попередження соціального сирітства, бідності, насильства у сім’ї, пияцтва і моральної деградації.

Додатково у районах, де населені пункти розташовані на великих відстанях, створили так звані мультидисциплінарні команди, які надають комплекс соціальних послуг за місцем проживання громадян.

Якщо раніше силами мобільних груп соціальних служб упродовж року вдавалося обстежити заледве 5 тисяч родин (всього в області їх - 272 тисячі), то тепер, за неповний рік роботи, соціальні фахівці відвідали майже 46 тисяч сімей. За результатами з’ясовано, що 20% із них потребують тієї чи іншої допомоги, аби не потрапити у складні життєві обставини, а 8% родин уже потрапили в них», - акцентував Борис Клімчук.

Він додав, що у порівнянні з І півріччям 2012 року інтенсивність виявлення проблемних родин і тих, які на межі цього, зросла у 8 разів, а масштаб охоплення їх соціальним супроводом – у 6.

«З’ясовано, що у скруту чи негаразди більшість родин потрапляють через непоінформованість, банальне незнання своїх прав та існуючих можливостей скористатися державною підтримкою і соціальними послугами. Останній приклад: на території однієї сільської ради виявлено одразу дві багатодітні родини, що опинилися перед загрозою відключення від газопостачання через борги. Вони вперше від соціального фахівця довідалися, що мають право на пільги», - підкреслив голова облдержадміністрації.

Борис Клімчук наголосив: «Оскільки Волинь - лідер в Україні за кількістю багатодітних родин, особлива увага у роботі соціального фахівця зосереджена саме на дітях. В його особі ми отримали не тільки постійного інспектора, а й переконливого рекрута з впровадження сімейних форм виховання дітей. За останній рік цей показник зріс на 6%, коли раніше коливався в межах 1%. Вже цьогоріч створено 7 прийомних сімей, до яких влаштовано 11 дітей, позбавлених батьківського піклування. А загалом сімейними формами в області охоплено 85% відсотків дітей цієї категорії. Через суттєве зменшення дітей-сиріт, які виховуються в інтернатах, 2 таких заклади позбулися статусу сиротинців, зараз у звичайний навчальний заклад реорганізовується третій».

Голова облдержадміністрації також поінформував, що на Волині для сиріт, які не мають власного помешкання, затверджено п’ятирічну обласну Програму забезпечення їх житлом, яка співфінансується з місцевих бюджетів різних рівнів. «У минулому році 25 сиріт отримали соціальне житло, для 39-ти – його капітально відремонтували. Вже отримали житло цього року 14 сиріт і осіб, прирівняних до них. До кінця року буде забезпечено іще 40 дітей», - зазначив він.

«Краще попередити, аніж долати чи виправляти – так ми націлюємо соціальних фахівців. Запевняю Вас, що їхня робота має не формальний, а індивідуальний і дуже ретельний підхід. На кожну патронатну родину соціальний фахівець впродовж тривалого періоду веде картку отримувача послуг, де фіксується все – від закодованої проблеми (для конфіденційності) до шляхів її вирішення і отриманого результату», - підкреслив Борис Клімчук.

Голова облдержадміністрації також відзначив, що ефективність превентивних заходів у роботі соціального фахівця яскраво ілюструє навіть кримінальна статистика підліткового середовища: «В області удвічі зменшилась кількість кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми або за їх участю, на 80 % – кількість правопорушень, скоєних дітьми, які раніше вчиняли злочини, на 90 % - кількість кримінальних правопорушень, учинених дітьми у групах з дорослими. Натомість посилилась адміністративна відповідальність батьків та опікунів за неналежне виховання дітей та кримінальна відповідальність дорослих за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність».

«Отже, досвід Волині в організації роботи соціальних фахівців і отриманий за нетривалий час результат дає нам підстави для впевненості, що такий підхід до вирішення соціальних питань – перспективний, економічно вигідний, суспільно справедливий та високоморальний за християнськими канонами», - наголосив він.

Підсумовуючи, Борис Клімчук відзначив, що «у питаннях соціального патронату Україна пішла гуманістичним шляхом. Ми опановуємо європейський досвід, де головна цінність – людина, її права, свободи і благополуччя».

 

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ