Міліція Криму проводить операцію

Міліція Криму проводить операцію "Трикстер"

11.06.13 19:18 0 1152
Практичний етап цих оперативно-профілактичних заходів проводиться з 11 по 30 червня. Метою проведення є активізація заходів щодо розкриття зареєстрованих фактів шахрайства з використанням всесвітньої мережі Інтернет.

Аналіз злочинів, скоєних у кіберпросторі, показав, що третина з них становлять незаконні заволодіння коштами громадян з використанням ЕОМ та інтеренет-мережі.

Як розповів начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю ГУМВС України в АР Крим майор міліції Олександр Мащенко, в результаті вивчення матеріалів зареєстрованих кримінальних виробництв співробітниками міліції були встановлені основні схеми здійснення шахрайства, а саме:

- під приводом купівлі-продажу товарів та послуг шляхом отримання передплати;

- шляхом створення віртуальних фінансових пірамід у кіберпросторі (МММ-2011, SWB, INTWAY та ін);

- під приводом прийняття внесків та інвестицій, довірчого управління фінансовими активами, надання інших фінансових послуг в інтернет-мережі, у тому числі для участі в операціях, які здійснюються на міжнародному міжбанківському валютному фонді "Форекс";

- під виглядом розіграшу грошових коштів або подарунків, у тому числі з використанням платних телефонних номерів або коротких повідомлень;

- шляхом розміщення оголошень з пропозиціями прибуткової роботи вдома з обов'язковим первинним (вступним) внеском;

- через пропозиції перерахувати кошти на так звані "чарівні гаманці", відкриті в небанківських електронних платіжних системах, які нібито автоматично збільшують вкладену суму і повертають її вкладнику.

За неофіційними даними, збиток від такого виду злочинної діяльності лише в проекті "МММ-2011" становить 350-400 млн. доларів США, а кількість залучених до нього осіб - тисячі.

Скоєнню інтернет-шахрайствам сприяють такі чинники, як транснаціональність, анонімність, проблематичність у визначенні часу і місця злочину, відсутність певної взаємодії з операторами і провайдерами, використання злочинцями нових програмних та апаратних засобів з метою маскування злочину і своєї причетності до нього, а також заплутування й знищення слідів злочину.

За словами Олександра Григоровича, злочинці активно використовують можливості різного роду віртуальних платіжних систем (електронні гроші), які діють за межами правового поля і не підпорядковані банківській системі, не підзвітні Держфінмоніторингу. Це об'єктивно призводить до анонімної реєстрації електронного гаманця на вигадані анкетні дані, безконтрольного здійснення транснаціональних платіжних операцій, електронної конвертації валют, обміну електронних грошових одиниць на готівкові кошти і навпаки.

Міліція автономії звертається до мешканців та гостей Криму - будьте пильні, не потрапляйте на вудку шахраїв.

Якщо ви все таки стали жертвою злочинів, скоєних в інтернет-мережі, необхідно негайно звернутися до міліції.

СЗГ ГУМВС України

в АР Крим
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: Міський пляж ...

КОМЕНТАРІ