На Волині розвиток первинного рівня надання медичної допомоги, а саме – мережі ФАПів та амбулаторій загальної практики, сімейної медицини - одне з головних завдань Національного плану дій на 2013 рік

На Волині розвиток первинного рівня надання медичної допомоги, а саме – мережі ФАПів та амбулаторій загальної практики, сімейної медицини - одне з головних завдань Національного плану дій на 2013 рік

12.06.13 08:22 0 1058
Розвиток первинного рівня надання медичної допомоги, а саме – мережі ФАПів та амбулаторій загальної практики, сімейної медицини - одне з головних завдань Національного плану дій на 2013 рік. Як реалізується завдання Президента України Віктора Януковича на Волині, розповів начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк на прес-конференції.

«Ініціюючи перетворення у медичній галузі, одним із завдань Глава держави назвав переорієнтування бюджетних ресурсів на фінансування власне медичної допомоги, тим самим підвищуючи якість цієї допомоги і наближуючи її до людей», - наголосив Ігор Ващенюк.

Розмежування меддопомоги на первинний, вторинний і третинний (високоспеціалізований) рівні дає змогу досягти пропорційності системи охорони здоров’я. «Первинна ланка має бути доступною для усіх пацієнтів», - зазначив фахівець.

Над розвитком і зміцненням саме цієї ланки третій рік поспіль і тривають в області роботи. Торік на ремонт, реконструкцію і облаштування ФАПів та амбулаторій використано понад 1,5 млн грн.

5 з 13 дільничних лікарень реорганізовано в амбулаторії загальної практики/сімейної медицини з денними стаціонарами та цілодобовими постами швидкої медичної допомоги. Іще 8 таких амбулаторій додатково відкрито у віддалених населених пунктах. Загалом на 88 амбулаторій, де розгорнуто майже півтори тисячі ліжок денного перебування. «Зараз триває процес дооснащення відповідно до нормативів: ФАПів – гінекологічними кріслами та фізіотерапевтичним обладнанням, амбулаторій – портативними кардіографами та санітарним транспортом. Існування у закладах первинної ланки телефонного зв’язку та опалення на Волині давно вирішено позитивно. А електронний реєстр пацієнтів уже маємо на рівні амбулаторій. Як і телемедицину між усіма районними, міськими та обласними спеціалізованими медустановами», - розповів Ігор Ващенюк.

Вторинний рівень передбачає створення 6-ти госпітальних округів. Як їх прототипи, на Волині працює три територіально-медичних об’єднання. У структурі таких об’єднань: лікарня інтенсивного лікування, лікарня планового лікування, лікарня медсестринського догляду та хоспіс. У перспективі заплановано також відкриття гуртожитків для родичів хворих. Розвивається в області і третинний рівень – високоспеціалізована медична допомога, зокрема, кардіохірургія та перинаталогія.

«Ми поступово оптимізуємо систему надання медичних послуг, робимо її доступнішими, а головне – вчасними. Як підкреслює Президент, не повинно бути реформ заради реформ, але лише для людей», - підкреслив начальник управління охорони здоров’я ОДА.

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

 

 

 

 

 
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк долучився до ...
Наступна новина: 12 та 14 червня в ...

КОМЕНТАРІ