Суспільство має саме визначити, чи потрібна йому травматична зброя - МВС

Суспільство має саме визначити, чи потрібна йому травматична зброя - МВС

12.06.13 12:42 0 1104
У законопроекті, розробленому МВС України, визначено правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи МВС. Зокрема, передбачено віковий ценз для потенційних власників «травматики», а також 3-річний термін дії посвідчення на право носіння та зберігання зброї.

Про це в ефірі телеканалу «БТБ» повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління зв’язків із громадськістю відомства Сергій Бурлаков.

Правоохоронне відомство стало розробником проекту Закону України «Про дозвільну систему у сфері поводження зі спеціально визначеними видами зброї, бойовими припасами для неї, засобами індивідуального захисту та активної оборони, вибуховими матеріалами промислового призначення».

Така необхідність виникла через те, що в лютому 2012 року були внесені зміни до Закону України «Про міліцію», відповідно до яких Верховна Рада України зобов’язала Кабінет Міністрів України у 6-місячний термін розробити цей законопроект.

За словами Сергія Бурлакова, у цьому законопроекті знайшли своє відображення норми постанови Кабміну, якою наразі користується МВС під час визначення порядку функціонування дозвільної системи.

– Тепер цей порядок планується закріпити на законодавчому рівні, – наголосив керівник структурного підрозділу МВС.

15 травня цього року законопроект був схвалений на засіданні Уряду за умови часткового доопрацювання. Воно передбачало збільшення вікового цензу для осіб, які бажають придбати нарізну мисливську або травматичну зброю – до 25 років, на гладкоствольну – до 21 року. Крім того, зазнав зміни і термін, на який видаватимуть посвідчення на право зберігання та носіння зброї – замість 5 у попередньому проекті він дорівнюватиме 3 рокам.

Відповідаючи на запитання ведучого щодо позиції відомства «за» чи «проти» у питанні спрощення порядку отримання громадянами травматичної зброї, Сергій Бурлаков зазначив, що це питання є складним і дискусійним.

– Саме суспільство повинно вирішити, чи потрібна йому зброя, чи ні, – наголосив керівник прес-служби МВС.

У той же час він зазначив, що у відомстві бачать статистику та аналізують ситуацію у питанні запобігання злочинам, скоєним з використанням зброї, яка знаходиться у громадян. Зокрема, в минулому році з використанням зареєстрованої зброї було скоєно 48 злочинів, загинуло 36 осіб. Майже у половині випадків легальна зброя використовується при з’ясуванні стосунків під час побутових конфліктів.

Що ж до того, чи пов’язані подібні бажання громадян озброюватися травматичною зброєю у зв’язку з їхньою недовірою до роботи міліції, то керівник прес-служби правоохоронного відомства зазначив, що охороною правопорядку мають займатися професіонали.

– У МВС достатньо сил і засобів, аби забезпечити правопорядок у країні, – наголосив Сергій Бурлаков.

За його словами, рівень довіри до міліції не визначається виключно лише результатами соцопитувань.

– Щодоби до міліції звертаються 10-12 тисяч громадян, які потребують допомоги. Це і є показником того, кому вони реально довіряють, – підкреслив керівник прес-служби МВС.

Що ж стосується соцопитувань, то міліція вивчає результати всіх профільних досліджень, проте перш за все орієнтується на дані, отримані фахівцями Харківського інституту соціальних досліджень (ХІСД).

Вони у 2012 році провели вивчення громадської думки, присвячене саме роботі органів внутрішніх справ. Тоді було опитано близько 15 тисяч респондентів в усіх регіонах держави, які дали відповіді на майже двісті запитань.

– Ми орієнтуємося на ці дослідження, оскільки вони є найбільш масштабними на сьогоднішній день та якомога повніше відповідають на питання, куди міліція має спрямувати свої зусилля. Адже довіра людей – це основний показник ефективності роботи міліції, – наголосив Сергій Бурлаков.

За даними соцопитування, проведеного фахівцями ХІСД, міліції довіряють майже 26 відсотків українців. Крім того, кожен третій респондент готовий допомагати працівникам органів внутрішніх справ в охороні правопорядку.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Попередня новина: Медики Рівненщини ...
Наступна новина: ХНУВС продовжує співпрацю з ...

КОМЕНТАРІ