Тернопільщина: василь Гецько ознайомився з ходом реалізації проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

Тернопільщина: василь Гецько ознайомився з ходом реалізації проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

12.06.13 13:10 0 1102
Заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько ознайомився з ходом реалізації проекту «Розвиток полуничних кооперативів» в с.Лосятин Кременецького району та взяв участь у святі першого врожаю полуниці.

Проект впроваджується та фінансується партнерами – «Екосистем Фондом Данон», компаніями «Дансорс», «Данон Україна» та Міжнародною благодійною організацією «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine).

Впровадження першої фази проекту розраховане до 2014 року і передбачає фінансування на загальну суму близько 1,9 млн. євро.

«Розвиток кооперативного руху на селі сприяє вирішенню питання зайнятості населення, збільшенню доходів. Тому це є одним і з пріоритетних завдань, яке ставить Президент України та голова обласної державної адміністрації», - каже Василь Гецько.

Під час ознайомлення з проектом він також обговорив із представниками «Екосистем Фонду Данон» та Міжнародної благодійною організацією «Добробут Громад» питання подальшого поширення досвіду створення таких кооперативів у інших населених пунктах області.

Під час заходу відбулося офіційне введення в експлуатацію камери охолодження суниці та вручення сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу «Лосятинське молочне джерело» вантажного автомобіля-рефрижератора.

Проект було офіційно відкрито у червні 2012 року, проте підготовчі роботи велись ще з грудня 2011 року. За цей час були проведені підготовчі польові роботи та роботи з забезпечення рослин водою.

Так було проведено роботу з будівництва накопичувального басейну площею 0,4 га, закуплено трактор, розкидувач добрив, оприскувач, дискову борону, фрезу, грядоутворювач, сучасну систему крапельного зрошення, мотокоси і мотоблок для прополки та обробки міжрядь, а також потужний електрогенератор. Було засаджено перші 10 гектарів поля високопродуктивною розсадою сорту «Полка».

Впродовж 5 місяців 2013 року залучено та підготовлено землю для засадження наступних 10 га полуниці, зроблено капітальний ремонт приміщення під камеру охолодження та встановлено холодильне обладнання, закуплено вантажний автомобіль (рефрежиратор) вантажоємністю 10 тон полуниці для доставки врожаю на переробку.

Також цього року 90 сільських родин скористались послугами кооперативу (включаючи закупівлю саджанців за гуртовою ціною), 58 селянських родин отримали офіційну сезонну роботу.

Цього року очікується врожай близько 150 тонн полуниці, який буде перероблено та використано для потреб компанії Данон Україна. Орієнтовно, 60% потреб компанії в полуничних наповнювачах буде забезпечено за рахунок проектної полуниці.

Проект має на меті допомогти принаймні 500 власникам особистих селянських господарств підвищити власні прибутки шляхом об’єднання їх в сільськогосподарський обслуговуючий кооператив для виробництва полуниці на основі сучасних технологій та гуртового продажу через кооператив.

Проект виконується на базі СОК «Лосятинське молочне джерело» у с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області, який надає своїм членам послуги з вирощування, зберігання та збуту полуниці як на спільному полі так і на власних ділянках. Протягом 2012-2014 років інвестиції спрямовуються на поступове збільшення площ насаджень полуниці до 50 га.

Унікальна новітня технологія вирощування полуниці передбачає використання фріго-розсади найвищої категорії, мульчування плівкою задля запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення, що значно зменшить обсяги води для поливу.

Кошти від продажу полуниці, накопичені кооперативом, будуть використовуватись на розширення спільних насаджень, відновлення існуючих та реплікацію проекту в інших громадах.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині 63-річний ...
Наступна новина: Сергій Рижук: «Обласна ...

КОМЕНТАРІ