Звернення депутатів Житомирської обласної ради до Верховної Ради України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України, прийняте на п’ятнадцятій сесії обласної ради шостого скликання 12 червня 2013 року

Звернення депутатів Житомирської обласної ради до Верховної Ради України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України, прийняте на п’ятнадцятій сесії обласної ради шостого скликання 12 червня 2013 року

13.06.13 08:30 0 953
З метою створення більш сприятливих умов для надання якісних освітніх послуг обдарованим дітям із сільської місцевості на Житомирщині, у 1991 році створено обласний педагогічний ліцей, який розташований за адресою: м.Житомир, вул. Коростишівська, 15. Ліцей є навчально-виховним закладом комунальної власності, має статус школи-інтернату та фінансується з обласного бюджету.

Ліцей співпрацює з кафедрами Житомирського державного університету імені Івана Франка.

У закладі навчається близько 500 учнів із сільської місцевості області.

За 20 років існування у ліцеї здобули освіту 2592 учні, з яких 100% продовжили навчання у вищих навчальних закладах України, ближнього та дальнього зарубіжжя.

З 1995 року 519 учнів стали призерами ІІІ (обласного) та ІV (Всеукраїнського) етапів всеукраїнських олімпіад з базових предметів, що становить 50% призерів області.

Навчання і виховання обдарованих дітей у ліцеї здійснюється педагогічними працівниками з високим рівнем професійної компетентності. Заклад має прекрасну сучасну матеріально-технічну та науково-методичну базу.

Діяльність вказаного закладу була спрямована на виконання державних цільових програм роботи з обдарованою молоддю на 2001-2005, 2006-2010 роки, Указу Президента України від 09.10.01 №941/2001 «Про додаткові заходи щодо забезпечення розвитку освіти в Україні» з метою забезпечення місцевими органами виконавчої влади умов для створення при державних вищих навчальних закладах педагогічного профілю загальноосвітніх навчальних закладів інтернатного типу для підготовки сільської молоді з числа випускників основної школи до вступу у вищі навчальні заклади, Методичних рекомендацій щодо створення при державних вищих навчальних закладах педагогічного профілю спеціалізованих шкіл-інтернатів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 27.09.02 № 528.

Однак, за результатами ревізії бюджетів на території Житомирської області. проведеної головним контрольно-ревізійним управлінням України у жовтні 2009 року, видатки на утримання Житомирського обласного педагогічного ліцею кваліфіковано як нецільове використання коштів, проведене всупереч Бюджетному кодексу України.

Законом України від 6 липня 2010 року №2442-VІ внесено зміни до статті 9 Закону України»Про загальну середню освіту» в частині унормування типів загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема, передбачено створення таких типів навчальних закладів, як гімназія (гімназія-інтернатів), ліцей (ліцей-інтернат), колегіум (колегіум-інтернат).

Разом з тим у Бюджетному кодексі України, прийнятому 8 липня 2010 року за №2456-VІ, розширений перелік типів загальноосвітніх навчальних закладів не враховано.

З метою недопущення ліквідації обласного педагогічного ліцею та законодавчого врегулювання даного питання, починаючи з грудня 2009 року, облдержадміністрацією неодноразово направлялися листи на адресу Голови та депутатів Верховної Ради України, Адміністрації Президента України (Комітету з економічних реформ), Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України тощо.

Народним депутатом України Черпіцьким О.З. зареєстровано законопроект за №9327 про внесення відповідних змін до статей 89, 90 Бюджетного кодексу України.

Однак питання щодо правомірності здійснення видатків з обласного бюджету на утримання такого типу закладів поки що позитивно не вирішено.

У даний час постало питання ліквідації цього закладу, як такого, що не відповідає вимогам Бюджетного кодексу України.

Аналогічні навчальні заклади для обдарованих дітей, що фінансуються з обласного бюджету, функціонують в інших регіонах, де також існують подібні проблеми.

З метою забезпечення подальшої діяльності обласного педагогічного ліцею, інших закладів для обдарованих дітей, що фінансуються з обласних бюджетів, законодавчого врегулювання питання щодо правомірності здійснення видатків на їх утримання, просимо розглянути питання щодо внесення відповідних змін до статей 89, 90 Бюджетного кодексу України.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Депутати міської ради ...
Наступна новина: Львівщина: оздоровлення ...

КОМЕНТАРІ