Чернігів: За кошти Світового банку водоканал здійснює реконструкцію систем і впроваджує енергоефективні заходи

Чернігів: За кошти Світового банку водоканал здійснює реконструкцію систем і впроваджує енергоефективні заходи

13.06.13 08:25 0 1544
По 8 млн. дол. США спрямовує «Чернігівводонакал» на впровадження енергоефективних заходів та на реконструкцію систем водопостачання і водовідведення. Про це повідомив начальник комунального підприємства «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь, звітуючи про виконання плану капітальних інвестицій КП “Чернігівводоканал” за проектом «Розвиток міської інфраструктури».

О. Шкінь навів цікавий факт, що за даними досліджень запасів води при шньому рівні споживання її вистачить для Чернігова на 100 років.

За його словами, політика підприємства наразі ґрунтується на таких принципах: клієнто-орієнтований підхід, дотримання стандартів якості послуг, запровадження енергоефективних технологій і обладнання, підвищення екологічних стандартів та співпраця з міжнародними інституціями.

Розмір тарифу на водопостачання та водовідведення в Чернігові є середнім по Україні. Оскільки в тарифі на водопостачання та водовідведення вартість електроенергії займає левову частку, то найбільше уваги приділяється саме шляхам економії електроенергії. Так, у 2012 році виконано заміну 17-ти насосів на чотирьох насосних станціях на загальну суму понад 30 млн.грн. Завдяки цьому затрати електроенергії зменшено майже на третину. До речі керівництво насосних станцій сповістило, що заміна електрообладнання потрібна чи не кожній 2-й насосній станції адже воно вже давно застаріло.

Схожа ситуація і з водовідведенням: спрямувавши понад 29 млн.грн. на заміну насосного обладнання на каналізаційних насосних станціях очікується до 40% економії електроенергії на перекачуванні стоків.

Олександр Шкінь детально розповів про постійне удосконалення технічного потенціалу підприємства, що спрямоване саме на високу якість надання послуг з водопостачання та значне зниження рівня аварійних ситуацій. У впровадженні енергоефективних технологій та обладнання «Чернігівводоканал» є лідером серед водопостачальних підприємств України. За останні чотири роки річне споживання електроенергії знизилось більш ніж вдвічі, а це вагомий показник. Технічне переоснащення здійснювалось як за власні кошти підприємства так і за кредитні кошти Світового банку, які з цього року необхідно повертати. До речі, «Чернігівводоканал» уже здійснив першу виплату за кредитом.

Керівник підприємства висловив нарікання, що в сучасних економічних умовах кошти повертати досить складно. Значно знизилися обсяги реалізації водопостачання у зв’язку з закриттям великих промислових підприємств міста. Найбільшим споживачем є тільки пивзавод ПАТ «Сан Інбев Україна»

Також складною для підприємства є ситуація щодо розрахунків за електроенергію, борг перед ПАТ «Чернігівобленерго» становить 2 млн. грн. Споживання електроенергії зменшується, але за умов постійного зростання тарифу на електропостачання економії не вистачає навіть на операційні витрати й існує суттєвий дисбаланс між цінами на воду і електроенергію.

У такій ситуації опинилися всі водопостачальні підприємства України. Субвенція, що надається Держбюджетом за статтею «Компенсація різниці між тарифами і собівартістю» є незначною і не відповідає фактичній потребі водоканалу на покриття різниці в тарифі. За такої політики заплановане підняття тарифу на воду - 6%, нічого не вирішить. При тому, що ціни на електроенергію зростуть на 8%. «За таких умов тариф на воду має бути збільшений хоча б на 20%, що надасть змогу забезпечувати якісне і безперебійне водопостачання у Чернігові», - вважає керівник підприємства.

Також О. Шкінь акцентував увагу, що діяльність підприємства і тариф ліцензуються тільки до вводу у будинок, далі відповідальність покладається на підприємства, що надають житлово-комунальні послуги. Тому виникає досить багато технічно-правових питань, особливо з приладами обліку водопостачання.

У Чернігові кількість багатоквартирних житлових будинків становить 1354. Приладами обліку холодної та гарячої води оснащено 111 будинків. Необхідно оснастити приладами обліку ще 1243 будинки. Вартість оснащення приладами обліку холодної та гарячої води одного будинку складає 30 тис. грн. Для встановлення будинкових систем обліку потрібно близько 30 млн. грн., що надасть змогу підприємству мати чіткий облік водоспоживання.

На підприємстві ведеться досить серйозна робота зі зниження втрат води і на цей показник у «Чернігівводоканалі» становить 21%, що є найнижчим по Україні (23%-59%).

В цілому на модернізовані всі технологічні етапи водопостачання та завершуються реконструкції насосних станцій каналізації. У планах підприємства на 2013 рік здійснити реконструкцію каналізаційної системи мікрорайону Масани з будівництвом насосної станції, вартість яких складає 16 млн. грн..

Олександр Шкінь наприкінці виступу зауважив, що державні органи, як, скажімо, обласна комісія з питань тарифоутворення, останнім часом не відстоюють інтереси підприємства, а зосереджують свої функції тільки на контролі.

Проте КП «Чернігівводоканал» постійно рухається вперед, впроваджуючи передові світові технології, співпрацюючи зі світовими лідерами галузі, підвищує рівень підготовки працівників підприємства, щоб послуги з водопостачання у Чернігові були якісними і відповідали міжнародним стандартам.

За матеріалами прес-служби КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині на ...
Наступна новина: Депутати міської ради ...

КОМЕНТАРІ