У Чернігові проходить міжнародна конференція "Україна-Білорусь: нові можливості розвитку транскордонного співробітництва"

У Чернігові проходить міжнародна конференція "Україна-Білорусь: нові можливості розвитку транскордонного співробітництва"

13.06.13 12:02 0 842
12 червня у Чернігові відповідно до проекту "Європейський досвід розвитку комунікаційної стратегії в рамках Єврорегіонів" розпочала свою роботу міжнародна конференція "Україна-Білорусь: нові можливості розвитку транскордонного співробітництва". Організатором заходу виступив Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень у м. Чернігові за підтримки програми Міжнародного Вишеградського фонду "Вишеградська четвірка для Східного партнерства".

У конференції взяли участь представники Вишеградської групи (Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща), органів влади Гомеля, Чернігівщини, громадських організацій, наукових та ділових кіл.

Захід має на меті обговорення шляхів поглиблення українсько-білоруського транскордонного співробітництва із залученням нових інструментів ЄС та використанням позитивного досвіду розвитку міжрегіональних відносин країн Вишеградської групи.

У доповідях виступаючих відзначено, що Східне партнерство – це ініціатива Європейського Союзу, започаткована у 2008 році та спрямована на розвиток територіального співробітництва Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України. Концепція Східного партнерства наслідує приклад інших програм ЄС з транскордонного співробітництва та використовує досвід вже існуючих програм територіального співробітництва Європейського Союзу.

Шандор Кьолеш, представник Міжнародного центру демократичних перетворень (Угорщина), висловив основне обумовлення транскордонного співробітництва – "спільні інтереси, спільні цінності, інакше воно перетвориться у співробітництво тільки на папері".

Петер Вагнер (Інститут стабільності і розвитку, Чехія) розповів про досвід територіального співробітництва країн Східної Європи – Чехословаччини, Польщі, Угорщини, коли у 1985 року вони об'єдналися для реалізації єдиної мети: "Повернемось до Європи!"

Транскордонне співробітництво країн Вишеградської групи Яцек Пехота (Українсько-польська торгова палата, Польща) назвав дуже "цінною школою" напередодні вступу до Євросоюзу. На його переконання, "кордони мають стати шансом, а не бар'єром" у відносинах прикордонних держав.

Виступаючі також відзначили, що транскордонне співробітництво відкриває потенціал для міжкультурного діалогу, вирішення спільних проблем у сферах довкілля, працевлаштування, соціально-економічного розвитку та інших напрямках. Крім того, налагодження транскордонних зв'язків між представниками місцевої влади, громадами та організаціями громадянського суспільства має зміцнювати людські контакти та добросусідські відносини між населенням прикордонних країн.

На думку європейських колег, важливу роль у сприянні соціально-економічному розвитку, науковому та культурному співробітництву прикордонних територій має зіграти створення єврорегіону "Дніпро" – першого єврорегіону на пострадянському просторі, яке охоплює області 3-х прикордонних держав: Брянську (Російська Федерація), Гомельську (Білорусь) та Чернігівську (Україна).

Після вітальних слів та обміну досвідом учасники заходу продовжили роботу у секціях за різною тематикою. 13 червня, після завершення конференції, її учасники ознайомляться з туристичним потенціалом м. Чернігова.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Буковині дитина ...
Наступна новина: У відвідувачів ...

КОМЕНТАРІ