Борис Клімчук: Ініціативи та пропозиції, висловлені сьогодні, дадуть поштовх для напрацювань нових напрямків регіонального й транскордонного співробітництва наших партнерських регіонів

Борис Клімчук: Ініціативи та пропозиції, висловлені сьогодні, дадуть поштовх для напрацювань нових напрямків регіонального й транскордонного співробітництва наших партнерських регіонів

14.06.13 08:10 0 896
XVI засідання Ради «Єврорегіону «Буг» відбулося на Волині. В область завітали делегації партнерських регіонів з Республіки Польща та Республіки Білорусь – Люблінського воєводства на чолі з маршалком Кшиштофом Гетьманом та Брестської області на чолі з першим заступником голови Брестського облвиконкому Михайлом Юхимуком. До Луцька також прибули і представники Мазовецького воєводства (РП), яке декілька місяців тому виявили бажання приєднатися до «Єврорегіону «Буг».

Нагадаємо, що у грудні минулого року в м. Брест Республіки Білорусь, у порядку ротації, повноваження керуючого Президії Ради «Єврорегіону «Буг» передали голові Волинської ОДА Борису Клімчуку.

Як наголосив Борис Клімчук, від часу попереднього засідання Ради Єврорегіону “Буг” у Бресті минуло трохи більше, ніж півроку, але за цей час у об‘єднання накопичилася низка важливих питань, які потребували спільного обговорення та колегіального прийняття рішень.

«Я впевнений, що результатом цієї зустрічі стануть конструктивні рішення та важливі ініціативи, реалізація яких дасть новий потужний поштовх для подальшого розширення та активізації взаємовигідного регіонального й транскордонного співробітництва у рамках нашого Єврорегіону», - підкреслив голова облдержадміністрації. «На порядку денному стоїть і нове завдання – розробити нові спільні транскордонні проекти та винайти можливості для залучення зовнішнього фінансового ресурсу під їх реалізацію», - зазначив у вітальному слові Борис Клімчук.

У ході засідання заступник директора департаменту регіональної політики адміністрації маршалка Люблінського воєводства Дорота Скварек розповіла про підготовку спільної Транскордонної стратегії на 2014-2020 роки.

Член правління Мазовецького воєводства Єва Ожловська, яка підтвердила бажання вступу свого регіону до «Єврорегіону «Буг», поінформувала, які процедурні питання необхідно узгодити сторонам для успішного втілення намірів.

Доцент Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Василь Гром презентував учасникам засідання проект "Створення транскордонної інфраструктури ефективного управління процесами трудової міграції у Єврорегіоні «Буг».

Окрім того, сторони прийняли рішення про проведення цьогоріч у вересні у Луцьку семінару з транскордонного співробітництва за підтримки Асоціації Європейських Прикордонних Регіонів. Голова облдержадміністрації Борис Клімчук запросив до участі у цьому заході делегації Брестської області, Люблінського та Мазовецького воєводств.

Як повідомили в ході засідання, нещодавно було укладено Угоду про спільні дії між управліннями статистики Волинської області та Люблінського воєводства. А аналогічний документ підписали управління статистики Волинської та Брестської областей.

Окрім того, українська, білоруська та польська сторони підписали План заходів Єврорегіону “Буг” на 2013-2014 роки.

Після завершення офіційної частини XVI засідання Ради транскордонного об'єднання “Єврорегіон “Буг” відбулася спільна прес-конференція голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука, маршалка Люблінського воєводства Кшиштофа Гетьмана та першого заступника голови Брестського облвиконкому Михайла Юхимука. Журналістів цікавились перспективами співпраці у освітній галузі, порушували питання реставрації пам’яток культури на територіях трьох регіонів та проблемами трудової міграції.

Довідково:

Результати діяльності Єврорегіону «Буг» свідчать, що така модель прикордонних взаємовідносин є дієвою у розвитку економічної співпраці. Впродовж 2012 року темпи нарощування об’ємів товарообміну Волині з Польщею та Білоруссю склали 120 та 530% відповідно. Із загальної суми іноземних капіталовкладень у 247 млн дол США, що надійшли в економіку регіону в 2012 році, більше третини є польськими інвестиціями.

Інтенсифікація транскордонного співробітництва з сусідніми державами, залучення фінансових ресурсів з фондів міжнародної технічної допомоги до вирішення актуальних проблем регіону, залишаються одними з пріоритетів роботи Єврорегіону «Буг».

У рамках Програми прикордонного співробітництва "Польща-Білорусь-Україна" 2007-2013 Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства протягом 2013-2015 років Єврорегіоном "Буг" буде реалізовано низку проектів, у т.ч.:

- «Створення єдиної інформаційної бази фермерських господарств транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг»;

- «ГІС через кордон – спільна платформа управління у Єврорегіоні «Буг»;

- «Культура прикордоння – інтеграційна платформа місцевих громад Єврорегіону «Буг»;

- «Створення інформаційного комплексу у сфері транскордонного туризму в Єврорегіоні «Буг».

 

 

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації

 

 
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Забезпечення ...
Наступна новина: На Волині впродовж ...

КОМЕНТАРІ