Делегація з Прикарпаття побувала в Австралії на святкуваннях з нагоди 65-річчя першого поселення там українців

Делегація з Прикарпаття побувала в Австралії на святкуваннях з нагоди 65-річчя першого поселення там українців

14.06.13 08:30 0 825
7-9 червня на запрошення Центрального представництва Союзу Українських Організацій Австралії в рамках ХІV Здвигу Українців в Австралії в м. Сідней перебувала делегація з Прикарпаття у складі голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, начальника управління культури, національностей та релігій Володимира Федорака, народного артиста України, відомого кінорежисера Олеся Янчука та вокального ансамблю «Гуцулочка Карпат».

«Шанувати минуле - Зміцнювати майбутнє! Вчора, завтра!» - під такою назвою відбулося святкування‚ присвячене 65-літтю першого поселення українців в Австралії. Протягом трьох днів у Сіднеї відбувалися урочисті імпрези, виступи мистецьких колективів з Австралії та інших континентів, виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, художників та іконописців. «Ми збираємося в одній місцевості, щоб спільно провести кілька днів, піднести себе на дусі, показати те найкраще, що є в нашій спільноті: мистецтво, колективи, наші традиції та звичаї», – звернувся до гостей голова Союзу Українських Організацій Австралії Стефан Романів.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк підкреслив значимість такої культурно-мистецької події в житті українців з цілого світу. Адже в урочистостях ХІV Здвигу Українців в Австралії в м. Сідней та з нагоди 65-ліття поселення українців в Австралії взяли участь офіційні делегації та колективи з Європи, Азії, Північної Америки.

Під час перебування в Австралії українська делегація мала чимало зустрічей з представниками українського духовенства УАПЦ й УГКЦ, відвідала український Народний Дім, українську школу.

Українцям розповіли, що у Мельбурні споруджено Катедру Української Греко-Католицької Церкви верх. апп. Петра і Павла, побудовано кілька монументів на вшанування загиблих під час Голодомору 1932 – 1933 років, тих, хто поліг за волю України, на честь 1000-ліття Хрещення України.

Присутніх на святі приємно вразив виступ вокального ансамблю «Гуцулочка Карпат» та презентація фільму « Маленькі бойки», яку особисто провів народний артист України, відомий кінорежисер Олесь Янчук.

Довідково

Українська діаспора в Австралії - одне з наймолодших українських поселень у світі. В 1947-му році до Австралії прибуло кількадесят українських родин. У наступні два роки до країни почали масово прибувати переселенці з післявоєнної Європи, серед яких було чимало українців.

Таким чином, початок української діаспори в Австралії датується 1948-им роком. Українці післявоєнної хвилі, приїхавши до Австралії, починали своє життя, не маючи жодних ресурсів.

Відсутність старої еміграції, власних будинків чи організацій ускладнювали перші важкі роки життя української спільноти. Люди не знали англійської мови.

Тяжкою працею поступово підносилося українське громадське життя.

Перепис населення 2011 року виявив, що на території Австралії проживає понад 38 тис. осіб українського походження.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ