Рятувальники України та Білорусі поглиблюють співпрацю в рамках Програми ЄС з реагування на катастрофи для країн Східного партнерства

Рятувальники України та Білорусі поглиблюють співпрацю в рамках Програми ЄС з реагування на катастрофи для країн Східного партнерства

14.06.13 12:26 0 804
10-12 червня у Мінську (Білорусь) відбулись командно-штабні навчання в рамках Програми Європейського Союзу з запобігання, готовності та реагування на катастрофи природного та техногенного характеру для країн Східного партнерства.

Безпосередніми учасниками тренувань стали українські та білоруські рятувальники. Водночас до навчань залучалася група експертів з Євросоюзу, також Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови.

Головна мета даного заходу та програми, в рамках якої вони проводяться, - розвиток у країнах-партнерах потенціалу цивільного захисту для запобігання стихійному лиху, забезпечення готовності і реагування на надзвичайні ситуації. Одночасно очікується, що подібні навчання удосконалять механізми співпраці між країнами у разі виникнення небезпечної ситуації. Крім того, це сприяє наближенню систем цивільного захисту країн Східного партнерства до Механізму цивільного захисту ЄС.

Відповідно до сценарію навчань, учасники відпрацювали дії з реагування на надзвичайну ситуацію, спричинену масштабними лісовими пожежами в прикордонних областях України та Білорусі. Зокрема, в Україні уявна пожежа стрімко поширилась у Волинській, Житомирській, Рівненській та Чернігівській областях. Враховуючи зазначену ситуацію, Україна на двосторонній основі звернулась за допомогою до сусідніх країн та надіслала запит до Європейського Союзу через Механізм цивільного захисту.

Група експертів ДСНС України працювала у змодельованому Національному Центрі управління у надзвичайних ситуаціях за наступними напрямами: оперативні питання, планування, управління інформацією та логістика, міжнародна допомога та взаємодія з іноземними країнами, інформування ЗМІ, взаємодія та координація дій рятувальних підрозділів.

Представники програми високо оцінили проведені навчання та їхні результати. Захід дозволив виявити слабкі та сильні сторони сторін, усунути виявлені недоліки для недопущення їх виникнення у разі реальної надзвичайної ситуації. Загалом навчання показали, що рятувальники здатні організовано діяти на міжнародному рівні та оперативно ліквідовувати наймасштабніші катастрофи та їхні наслідки.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: в області ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ